Tropische storm Irma nieuwe bedreiging

Terwijl Texas en Louisiana langzaam aan het herstellen zijn van de catastrofale orkaan Harvey, die mogelijk qua schade Katrina zal overtreffen, kijken de weerdiensten in de VS al langzaam weer naar het oosten. Want daar gluurt mogelijk een nieuwe bedreiging aan de horizon. 

Een tropische depressie heeft deze week de westkust van Afrika verlaten bij de Kaapverdische Eilanden en inmiddels is de depressie uitgegroeid tot Tropische Storm Irma. En Irma groeit snel, heel snel. Mogelijk bereikt Irma vandaag al de orkaanstatus en zal ze in de komende dagen uitgroeien tot een orkaan van derde categorie. Hiermee valt Irma volgens de Amerikanen in de categorie 'zware orkanen' en zal het de tweede zware orkaan van het Atlantische seizoen worden. Dit seizoen loopt normaliter van juni tot november met september traditioneel als 'drukste' maand voor orkanen. 

Het probleem met Irma is het pad dat ze zal volgen. Net als met Harvey is het nog ver weg en zien we grote verschillen in de modelensembles. Ten noorden van Irma ligt een groot hoge druk gebied op de Atlantische oceaan dat weerhoudt haar er van om naar het noordwesten af te draaien om vervolgens verder via het noordoosten richting Europa te trekken. Het ziet er vooralsnog niet naar uit dat dit hogedruk gebied zal verdwijnen dus voorlopig zal Irma's koers richting het westen zijn, richting de Bovenwindse Eilanden. 

Sommige modellen laten Irma vlak voor die eilanden alsnog afdraaien, andere modellen doen dit juist niet. Het exacte pad valt voorlopig niet te voorspellen maar de kans is aanwezig dat Irma na de eilandengroepen richting Cuba en Haïti zal trekken of mogelijk trekt de orkaan noordelijker en zal dan via het noordwesten richting Florida of de oostkust van de VS gaan. Natuurlijk bestaat ook de kans nog dat de orkaan alsnog voortijdig afbuigt maar op dit moment wijzen de modellen daar nog niet op. Qua kracht is het lastig in te schatten. Er zijn modellen die Irma steady als categorie 3 orkaan laten uitrazen maar ook de zwaarste categorie vijf is zeker niet uit te sluiten. 

In de komende dagen zal duidelijk worden welk pad Irma voor ogen heeft. Het ziet er op dit moment wel naar uit dat Irma geen problemen voor het getroffen gebied van Harvey zal worden.  Dat zou een opluchting zijn voor die gebieden. Echter lijken kwetsbare gebieden als Haïti, de Dominicaanse Republiek of Florida zeker nog in de bullsye van Irma te liggen. De kans dat het Caraïbische gebied of de VS binnen nu en twee weken weer getroffen gaat worden door een orkaan is dan ook zeer reëel. 

Wil je het exacte pad van Irma volgen en op de hoogte blijven van alle actuele orkanen in de wereld klets dan ook eens mee op het forum