Macedoniërs stunten in Europa League, Cruijf met Maccabi naar hoofdtoernooi

FK Vardar heeft in de voorrondes van de Europa League voor een daverende stunt gezorgd. De Macedoniërs schakelden over twee wedstrijden Fenerbahce uit en plaatsten zich zo voor het eerst voor de groepsfase van een Europees toernooi.

Vardar schakelde in de voorrondes van de Champions League al knap het Zweedse Malmö uit, waarna FC Kopenhagen te sterk was. Een 2-0 thuiszege op Fenerbahce werd donderdag vervolgens opgevolgd door een 1-2 overwinning in Istanbul en daarmee was de buit binnen.

Jordi Cruijf zag zijn Maccabi Tel Aviv zich ook plaatsen voor de groepsfase. Op bezoek bij Altach werd al met 0-1 gewonnen, thuis was een 2-2 gelijkspel tegen de Oostenrijkers voldoende.

Een andere club met Nederlandse vertegenwoordiging deed het minder goed. Club Brugge, met Stefano Denswil en aanvoerder Ruud Vormer, ging in Athene met 3-0 onderuit tegen AEK en ligt uit het toernooi. 

Het Servische Partizan won met 0-4 bij het Hongaarse Videoton en plaatste zich zo voor de groepsfase, net als Athletic de Bilbao na een 1-0 thuiszege op Panathinaikos. Olympique Marseille schakelde het Sloveense Domzale uit na een 3-0 overwinning, terwijl AC Milan in Macedonië aan een zuinige 0-1 voldoende had om Shkendija uit de droom te helpen.

Bij Rode Ster Belgrado stond Mitchell Donald als aanvoerder op het veld en hij zag hoe zijn club een 3-2 nederlaag op bezoek bij Kuban Krasnodar thuis om wist te draaien: Rode Ster won met 2-1 en gaat zo naar de groepsfase. Ronald Koeman ging met Everton op bezoek bij Hajduk Split en met een 2-0 thuiszege op zak was 1-1 voldoende. 

Het Kroatische Osijek, welbekend onder PSV-fans, won in Oostenrijk met 0-1 van Austria Wien. Dat was echter niet genoeg, want de Oostenrijkers wonnen eerder in Kroatië al met 2-1 en bekeren dus verder.