Bizarre WK-finale op 400 meter vrouwen

De zesde dag van het wereldkampioenschap atletiek in Londen is op enigszins bizarre wijze afgesloten. Op de 400 meter bij de vrouwen eindigde de finale op zelden vertoonde wijze.

Vooraf ging het om twee vrouwen: de Amerikaanse Allyson Felix en Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's, goed voor respectievelijk goud en zilver en zilver en goud op het WK 2015 en de Spelen van vorig jaar. 

Vooral Miller-Uibo kende een geweldige start en ze kwam dan ook als eerste de laatste bocht uit. De race leek gelopen, maar met een paar meter te gaan maakte ze plotseling een misstap, vermoedelijk omdat de kramp in haar benen schoot.

Felix leek zo kans te hebben, maar zij werd op haar beurt ook ingehaald. Haar landgenote Phyllis Francis kwam langszij, net als de Bahreinse tiener Salwa Eid Naser. Het drietal passeerde de wegzakkende Miller-Uibo en het was Francis die verrassend de wereldtitel pakte in 49,92 seconden.

Zilver was er in 50,06 voor Naser, een van de weinige voor Bahrein uitkomende sporters die daadwerkelijk normale banden met het land heeft - ze is geboren in Nigeria, maar vertrok al als klein kind met haar ouders naar Bahrein, het land van haar vader. Felix hield met 50,08 het brons nog wel vast. Met 50,49 kwam een strompelende Miller-Uibo als vierde over de streep.