Landen vragen om kalmte rond Noord-Korea

China, Frankrijk en Duitsland hebben verontrust gereageerd op de oplopende spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. Pyongyang liet woensdag weten een raketaanval op het eiland Guam te overwegen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump eerder had verkondigd dat Noord-Korea kan rekenen op "vuur en woede" als het niet inbindt.

Berlijn riep daarop Rusland en China op om Noord-Korea onder druk te zetten. Die landen hebben volgens een regeringswoordvoerster "een speciale verantwoordelijkheid om al het mogelijke te doen om Noord-Korea af te houden van een pad van escalatie". Duitsland hoopt volgens de woordvoerster dat verdere escalatie kan worden vermeden.

Ook China ziet het geruzie met lede ogen aan. Het land riep de betrokken partijen in een verklaring op af te zien van uitspraken en handelingen die tot verdere escalatie kunnen leiden. Ook een woordvoerder van de Franse regering sprak zijn bezorgdheid uit over de situatie. Hij riep alle partijen op zich verantwoordelijk te gedragen en de situatie te de-escaleren.

Landen vragen om kalmte rond Noord-Korea
Landen vragen om kalmte rond Noord-Korea (Foto: ANP)