Amsterdams stel beroofd na advertentie op Marktplaats

Het leek zo eenvoudig. Je plaatst een advertentie op Marktplaats en verkoopt je oude iPhone. Toen Claire (29) uit Amsterdam en haar vriend maandagavond een ongeveer 18-jarige koper binnen lieten ging het mis.

"Ik hoorde mijn vriend met de jongen praten in de keuken. Hij vroeg nog of mijn vriend de iPhone aan wilde zetten, omdat hij wilde zien of de telefoon echt werkte", vertelt ze. "Een paar tellen later was er opeens geschreeuw en werd er gerend in huis." De koper wilde cash betalen, maar Claire's vriend voelde meteen dat het om nepgeld ging. Toen hij één van de briefjes tegen het licht hield begon de koper te schreeuwen."

De jongen rende er vandoor en liet de vijftigjes op de keukentafel achter. Claire en haar vriend wonen één hoog en doen de benedendeur altijd op slot. "De jongen kwam vast te zitten in het trappenhuis en toen is mijn vriend op hem gesprongen en ontstond er een worsteling."

Op een moment roept die jongen dat hij een mes heeft. Claire gooit hem een sleutel van de voordeur toe en weg is hij. Ze blijven verbijsterd en zonder telefoon achter. Wel bellen ze gelijk de politie.

De 2 agenten arriveren na ongeveer 1,5 uur. Als ze vragen wanneer ze aangifte kunnen doen horen ze dat dat weinig zin heeft. Claire vertelt nog dat er vlakbij de voordeur bewakingscamera's hangen, maar volgens de agenten zijn die niet van de gemeente en dus moeten ze zelf maar kijken of ze de beelden te pakken kunnen krijgen. "De agenten waren echt heel aardig. Maar ik vind het echt schandalig dat er niet aangemoedigd wordt om aangifte te doen op het moment dat je wordt overvallen in je eigen huis. Je verliest echt je vertrouwen in de rechtsstaat. We gaan vanavond toch gewoon aangifte doen, uit principe."