Zwembond wil zwemles voor asielzoekers

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) vindt dat asielzoekers zwemles moeten krijgen of in elk geval informatie moeten ontvangen over de gevaren van water. Aanleiding is het verdrinken van een zestienjarige asielzoeker uit Syrië maandag in een zwembad in Venlo.

Volgens Alice Schols, die bij de bond over zwemlessen gaat, onderschatten asielzoekers de gevaren. Ze denken dat zwemmen makkelijk is omdat bijna iedereen in Nederland het kan, zo bevestigt ze een bericht van de NOS.

De zestienjarige jongen overleed nadat hij maandagmiddag in kritieke toestand uit het zwembad was gehaald. Twee jaar geleden verdronk een Syrisch meisje tijdens het schoolzwemmen in Rhenen.

Schoolzwemmen
In Nederland doen veel ouders hun kind op zwemles als ze vier of vijf jaar oud zijn. Bij ouders van niet-westerse afkomst, zoals met een Turkse en Marokkaanse achtergrond, gebeurt dat minder. Door bezuinigingen is schoolzwemmen in een aantal plaatsen in ons land afgeschaft.

Bij de meeste verdrinkingsgevallen in Nederland gaat het om toeristen of mensen die hier tijdelijk verblijven. Veel slachtoffers zijn afkomstig uit Oost-Europese landen als Polen.

Zwembond wil zwemles voor asielzoekers
Zwembond wil zwemles voor asielzoekers (Foto: ANP)