Hassan grijpt naast WK-medailles, goud voor Kenia

Atlete Sifan Hassan is er het op het wereldkampioenschap atletiek niet in geslaagd een medaille te pakken. De Nederlandse ging als topfavoriete de 1500 meter in, aangezien ze dit jaar onklopbaar was, maar ze kon het niet waarmaken.

Hassan begon - zoals tot dit jaar gebruikelijk - achteraan het veld. Halverwege schoof ze naar voren en met zo'n 600 meter te gaan zette de Nederlandse de versnelling in. Olympisch kampioene Faith Kipyegon kon volgen en het leek een ware sprint-a-deux te worden om het goud. Bij het uitkomen van de laatste bocht werd echter duidelijk dat Hassan het wel erg lastig begon te krijgen, terwijl Kipyegon het tempo vast kon houden.

Van achteren kwamen ondertussen ook de Amerikaanse Jennifer Simpson en de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya opzetten, terwijl de Britse Laura Muir net als Hassan terug begon te vallen. Semenya en Simpson kwamen er overheen en het was Simpson die achter de gouden 4:02,59 van Kipyegon het zilver pakte, voor Semenya. Muir dook nog voorbij Hassan, die als vijfde eindigde.