Duitsland: minder geld naar Turkije

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) wil dat de Europese Unie kort op de financiële steun aan kandidaat-lidstaat Turkije. Gabriel heeft dat in een brief aan de EU-buitenlandchef Federica Mogherini laten weten, meldde Der Spiegel vrijdag. Volgens Der Spiegel had Gabriel in de brief aangevoerd dat het beleid van president Recep Tayyip Erdogan "volledig in strijd is met onze Europese waarden en vereist dit een duidelijk antwoord".

Gabriel stelt daarom voor de toetredingssteun voor Turkije te verminderen en de voorzieningen om de democratie en de rechtsstaat te bevorderen te beperken. Tevens moet de Europese Investeringsbank geen nieuwe zaken meer aangaan met Turkije, volgens Gabriel.

CSU-leider Horst Seehofer, CDU-partijvoorzitter Julia Klöckner en FDP-leider Christian Lindner hadden zich onlangs al voor een stop van de toetredingssteun voor Turkije uitgesproken. Turkije zou in totaal 4,45 miljard euro krijgen in de periode 2014 tot 2020. Daarvan is slechts een klein deel tot dusver uitbetaald.

Duitse minister: minder geld naar Turkije
Duitse minister: minder geld naar Turkije (Foto: ANP)