Van Vollenhoven: NVWA maakt een potje van de eiercrisis

De voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, meester Pieter van Vollenhoven, kraakt de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het optreden rondom de eiercrisis. De waakhond zou moeten 'opkomen voor het publieke belang, niet het economische'.

Van Vollenhoven: "Bij bedrijven staat het economisch belang al snel voorop. De NVWA zou moeten opkomen voor het publieke belang, de voedselveiligheid. Helaas is de inspectie in de praktijk geen voedselwaakhond, maar een verlengstuk van het economisch beleid.'' Hij stelt dat de NVWA de codes had moeten publiceren van alle eieren van de 180 geblokkeerde bedrijven.

Ook van andere kanten, zoals politici en belangenorganisaties, is de kritiek niet van de lucht. De NVWA communiceert te laat en tegenstrijdig, en grijpt onvoldoende in of juist te hard. Politieke partijen haalden woensdag hard uit naar de NVWA om de manier van communiceren over het al dan niet eten van eieren. CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt de onduidelijkheid "onacceptabel". SP'er Frank Futselaar spreekt van chaos. Voedselwaakhond foodwatch eiste een rectificatie over het advies op de website. 

De inspectiedienst NVWA "voelt zich niet overvallen" door de golf van kritiek op het optreden van de toezichthouder over de eierenkwestie van de afgelopen dagen. "In de ogen van heel veel groepen met verschillende belangen doe je het al snel niet goed. Wat voor de één te ver gaat, gaat voor de ander niet ver genoeg. Dat is het lot van de toezichthouder", zegt een woordvoerster van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit donderdag.

De NVWA probeert volgens haar de juiste maatregelen te nemen. "Daar waar sprake was van een acuut gevaar voor de volksgezondheid hebben we een publiekswaarschuwing uitgedaan. We publiceren de resultaten niet alleen op onze website, we brengen ook nieuwsberichten uit, staan de media te woord en maken gebruik van social media om zaken onder de aandacht te brengen", aldus de zegsvrouw. De NVWA verwacht donderdagmiddag alle ei-codes van de besmette bedrijven in het fipronil-onderzoek bekend te maken.

Het is niet bepaald de eerste keer dat de voedselwaakhond onder vuur ligt: de NVWA kreeg afgelopen jaren al veel kritiek, na schandalen zoals de Q-koortsuitbraak, salmonella in zalm, dioxine in eieren en de paardenvleesaffaire. Onder meer de Onderzoeksraad voor Veiligheid Consumentenbond, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en de Algemene Rekenkamer uitten hun zorgen over het gebrekkige toezicht op de voedselproductie. De NVWA zou ondergebracht moeten worden bij het ministerie voor Volksgezondheid, in plaats van Economische Zaken.

NVWA 'niet overvallen' door kritiek
NVWA 'niet overvallen' door kritiek (Foto: ANP)