Opruimen 20.000 varkenskadavers duurt 4 weken

Vanaf woensdag worden de 20.000 varkenskadavers verwijderd uit de megastal in Erichem die vorige week uitbrandde. De opruimoperatie gaat naar verwachting vier weken duren. De stankoverlast zal toenemen, verwacht een woordvoerster van de provincie Gelderland.

Een deel van de kadavers ligt nog in de stallen, waar medewerkers wegens instortingsgevaar niet zomaar naar binnen kunnen. Omdat de varkens ook besmet kunnen zijn met asbest, zal een gespecialiseerd bedrijf de dode beesten in zakken vervoeren naar vloeistofdichte containers. De provincie keurde het plan van aanpak van de eigenaar van de megastal dinsdag goed.

Afhankelijk van de weersomstandigheden neemt de stank toe naarmate de kadavers langer blijven liggen. De provincie heeft tot nu toe zes à zeven klachten gehad over de stank. "Mensen weten waar het vandaan komt, dus ze bellen minder", aldus de provinciewoordvoerster. Waar mogelijk worden maatregelen genomen om de stankoverlast terug te dringen.

De totale sanering zal naar verwachting twee maanden duren. Of het bedrijf daarna herbouwd wordt en of de huidige milieuvergunningen dan voldoen, kon de provincie nog niet zeggen.

Opruimen 20.000 varkenskadavers duurt 4 weken
Opruimen 20.000 varkenskadavers duurt 4 weken (Foto: ANP)