'Nog nooit zoveel dode varkens bij één brand'

In het Gelderse Erichem zijn donderdag 20.000 varkens omgekomen door een brand in de stal waar ze werden gehouden. Volgens dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier zijn er in Nederland niet eerder zoveel varkens omgekomen bij één brand.

Het gaat in Erichem waarschijnlijk om alle varkens van het bedrijf. De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld. Er wordt ook nog onderzocht of er asbest is vrijgekomen. Omwonenden werden met een NL Alert gewaarschuwd uit de rook te blijven en ramen en deuren dicht te houden. Gasten van de naastgelegen camping Vergarde kregen het advies in hun caravan of camper te blijven of naar het hoofdgebouw te gaan. "Een tent voldoet niet", zegt de veiligheidsregio.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zegt dat haar fractie na de zomer opnieuw op maatregelen gaat aandringen om de kans op dit soort drama's te beperken. ,,Het actieplan van de overheid van 2011 is er eigenlijk alleen één op papier. Het werkt niet. Er is geen dalende trend te zien, niet in het aantal branden en niet in de aantallen omgekomen dieren." Daarbij gelden de sindsdien te nemen maatregelen vooral voor nieuwe stallen, aldus Ouwehand, terwijl de meeste dieren in oudere stallen zitten.

Luchtwassers

Het aanbrengen van luchtwassers om de lucht schoner te maken, is ook een slechte zaak, aldus Ouwehand. "Die maken stallen nog brandgevaarlijker." De lucht schoner maken moet je volgens haar doen door minder dieren te houden.

Volgens de lokale afdeling van de Partij voor de Dieren in de gemeente Buren, waar Erichem onder valt, is de brandveiligheid van dergelijke grote stallen van ondergeschikt belang. ,,Dit betekent dat in een stal geen brandmelders, sprinklers, nooduitgangen of brandwerende ramen en deuren verplicht zijn", zegt raadslid Joop de Jonge.

Ook volgens Wakker Dier moeten er, als er al zulke grote stallen worden gebruikt, veel strengere maatregelen komen, maar liever ziet de organisatie kleinere bedrijven.

'Nog nooit zoveel dode varkens bij één brand'
'Nog nooit zoveel dode varkens bij één brand' (Foto: ANP)