Russen nog halve eeuw in SyriŽ

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn handtekening onder een wet gezet die Rusland nog minstens 49 jaar toegang geeft tot het Syrische Tartous-marinecomplex en Khmeimim-vliegveld. Daarmee wordt een overeenkomst met zijn Syrische ambtsgenoot Bashar al-Assad officieel beklonken. Die kan daarna iedere 25 jaar worden hernieuwd, meldt The Independent.

Vooral de haven van Tartous is van belang voor de Russen, want het is hun enige diepzeehaven aan de Middellandse Zee. Hun aanwezigheid en de betrekkingen met het Syrische regime stammen nog uit het tijdperk van de communistische Sovjet-Unie. De overeenkomst voorziet in sterke uitbreiding van de haven zodat er meer marineschepen terecht kunnen.

Door de Russische interventie in het Syrische conflict in 2015 kreeg Assad weer de overhand in het noordwesten van het land, waar de haven en het vliegveld zijn gevestigd. De reden van die interventie kan dan ook worden gezien als veiligstellen van deze militaire faciliteiten, met name van de haven.

De luchthaven van Khmeimim speelde een grote rol bij de Russische interventie. Het is niet dezelfde luchthaven als die in april door de VS met kruisraketten werd bestookt. Dat was het al-Shayrat-vliegveld bij Homs, met een kleinere Russische aanwezigheid, die vooraf hun materieel in veiligheid kon brengen.

Russen nog halve eeuw in Syrië
Russen nog halve eeuw in Syrië (Foto: ANP)