New York Pizza wil geen fastfoodketen zijn

New York Pizza is naar de bestuursrechter gestapt om af te dwingen dat zij voortaan als restaurant door het leven kan gaan in plaats van als fastfoodketen. De pizzaketen wil graag een vestiging openen in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, maar kreeg daar geen vergunning voor van de gemeente.

Jeff van den Berg, werkzaam bij stadsdeel Zuid, legt uit: “Wij maken hier onderscheid in horecatypen. Vooral het feit dat zij slices pizza gaan verkopen, die je lopend op straat meeneemt, maakt dat wij ze in de categorie fastfood hebben ingedeeld.” Omdat in het bestemmingsplan is vastgelegd dat alleen het horecatype ‘restaurant’ is toegestaan, is de vergunning geweigerd.

New York Pizza tekende bezwaar aan, zonder succes. Omdat de beoogde nieuwe vestiging niet ver van de plek ligt waar een nieuw metrostation moet verrijzen zijn juist de slices die ze willen gaan verkopen van groot belang. Immers, reizigers die op doorreis een slice meenemen kunnen veel omzet genereren.

De ondernemers zijn van mening dat ze als restaurant dient te worden gezien, omdat er bij hun ook plaats is om te zitten en er bestek aanwezig is. Daarom wil ze nu via de bestuursrechter afdwingen dat ze een restaurant zijn en geen fastfoodketen. Ze duiden de slices dan ook aan als ‘etenswaar’.

Desgevraagd laat een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland weten: “Het CBS hanteert als definitie van een restaurant: een zaak met tafelbediening waar je een volwaardige maaltijd kan krijgen. Maar ja, daar kun je het geval van een pizzapunt die voor je neus wordt gezet ook eindeloos over discussiëren.

Wat vind jij? Is New York Pizza een restaurant of een fastfoodketen. Stem op de poll!