Nederland ontmoedigt asielaanvraag Albanezen

Nederland is in Albanië een informatiecampagne begonnen met als centrale boodschap: kom niet hiernaartoe. Albanezen komen vrijwel nooit in aanmerking voor asiel omdat hun land als veilig geldt, maar dat weerhield 1700 mensen uit het Balkanland er vorig jaar niet van om toch een poging te wagen.

"Met deze campagne maken we duidelijk dat de reis naar Nederland voor illegaal werk of asiel kansloos en daarmee zinloos is", zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). "Voor asielzoekers uit Albanië is hier geen toekomst." De campagne is opgezet door de Dienst Terugkeer en Vertrek en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De instroom van asielzoekers uit Albanië is al sterk afgenomen: in 2017 deden tot nog toe 230 Albanezen een aanvraag. Meer dan twee keer zoveel Albanezen verlieten Nederland zelfstandig dan wel onder dwang.

Tot vorig jaar september konden Albanezen na een afwijzing nog in aanmerking komen voor hulp bij de terugkeer naar hun moederland. Hun vliegticket werd betaald en volwassenen konden aanspraak maken op 200 euro. Nu krijgen ze niets meer mee.

Nederland ontmoedigt asielaanvraag Albanezen
Nederland ontmoedigt asielaanvraag Albanezen (Foto: ANP)