Binnenkort betalen voor nieuws op Facebook

Facebook is vergevorderd met de ontwikkeling van een betaalmuur voor nieuwsartikelen. Mogelijk begint Facebook in oktober met de testfase ervan. Dat zegt topman Campbell Brown tegen TechCrunch.

"We zijn in onderhandeling met meerdere uitgevers over hoe we op Facebook beter abonnementsmodellen kunnen ondersteunen", zegt topman Campbell Brown tegen TechCrunch. ''In het project Facebook Journalism nemen we de tijd om nauw samen te werken met onze partners om hun behoefte te doorgronden." Brown sprak dinsdag over de innovatie op een congres voor uitgevers.

Het project staat nog in de kinderschoenen en kan nog veranderen, maar voorlopig is het plan om met een handvol uitgevers een systeem te ontwikkelen met een limiet van tien gratis artikelen per maand. Na het lezen van deze tien artikelen krijgen gebruikers een aanbod voor een abonnement met een inlog die toegang biedt tot meer publicaties. Uitgevers die gebruikmaken van een betaalmuur op hun websites hanteren verschillende limieten voor gratis artikelen voor hun lezers. Een bron zegt dat Facebook wil vasthouden aan de standaard van tien om duidelijkheid te scheppen bij gebruikers.

De bron benadrukt dat mediapartijen zelf blijven bepalen welke verhalen achter de paywall blijven en welke gratis worden. Ze behouden ook de volledige controle over hun abonneebestand. Het is nog niet duidelijk welke uitgevers meedoen.

Facebook test nieuws achter betaalmuur
Facebook test nieuws achter betaalmuur (Foto: BuzzT)