MH17: drie jaar, maar het voelt als gisteren

Maandag is het drie jaar geleden dat vlucht MH17 werd neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Drie jaar, maar het voelt voor nabestaanden alsof het gisteren gebeurde.

De pijn, de emoties, het verdriet. Het voelt alsof de tijd stil heeft gestaan, aldus Evert van Zijtveld. Zijn zoon Robert-Jan, dochter Frederique en zijn schoonouders stapten die bewuste 17 juli op luchthaven Schiphol in het vliegtuig van Malaysia Airlines. Bestemming Kuala Lumpur, maar het toestel werd halverwege uit de lucht geschoten. Alle bijna driehonderd inzittenden kwamen om het leven.

"Mijn leven is doordrenkt met vlucht MH17. Ik had een leven ervoor en een leven erna", vertelt Van Zijtveld thuis in Vleuten. In de hal hangen grote foto's van zijn jonge kinderen. De tieners gingen in de zomervakantie samen met opa en oma op vakantie. Naast de voordeur staan altaartjes met bloemen en kaarsen en foto's van de lachende kinderen.

Voorzitter
Van Zijtveld vindt het belangrijk om over de ramp te praten. Mede daarom is hij enkele maanden na de ramp in het bestuur van de Stichting Vliegramp MH17 gaan zitten, momenteel is hij voorzitter.

Van Zijtveld spreekt rationeel over zijn emoties. "Ik ga naar mijn werk, ik sport, ik ga naar de kerk. Maar het maakt de pijn niet minder. Het geeft geen steun. Bij rouw wordt ook weleens gevraagd of je er iets positiefs uit kan halen. Nee dat kan ik niet. Er is geen antwoord. Mijn kinderen en schoonouders zijn vermoord. Door extremisten. In een oorlog waar ze niets mee te maken hadden."

Proces
De daders moeten gepakt en berecht worden, zegt Van Zijtveld fel. Onlangs werd bekend dat de - nu nog onbekende - verdachten van het neerhalen van vlucht MH17, in Nederland en volgens de Nederlandse wet worden berecht. Wanneer en voor welke rechtbank, dat is nog niet duidelijk. "We hebben vertrouwen in het proces en in justitie. En we hopen vooral dat het proces snel zal beginnen en niet jarenlang blijft slepen. Alle nabestaanden moeten het mee kunnen maken."

Van Zijtveld houdt maandag een speech tijdens de opening van het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen. Dat gebeurt in aanwezigheid van zo'n 2000 nabestaanden uit binnen- en buitenland en ook de koning en koningin. "Het is een mooi en indrukwekkend monument geworden", zegt hij. Het bestaat uit een gedenkteken en 298 bomen die staan voor groei, hoop en leven. Ieder slachtoffer heeft een eigen boom met een naamplaatje.

Asresten
Met andere nabestaanden heeft Van Zijtveld veel contact, er wordt regelmatig gebeld. Ooit willen Evert en zijn vrouw Grace naar Oekraïne, naar de locatie waar het vliegtuig is neergehaald. ,,Naar mijn kinderen. Naar de plek waar de asresten van mijn kinderen en schoonouders liggen."

MH17: drie jaar, maar het voelt als gisteren
MH17: drie jaar, maar het voelt als gisteren (Foto: ANP)