Kamerbreed onbegrip over schoolfoto-boete

De uitspraak in de schoolfoto-zaak waarbij de Maria Montessorischool in Den Haag de ouders van twee leerlingen een schadevergoeding moet betalen omdat die leerlingen niet op de schoolfoto staan, heeft in de Tweede Kamer tot onbegrip en boosheid geleid.

Van de PVV is bekend dat ze met enige regelmaat de uitspraken van de rechterlijke macht op de korrel nemen, maar voor de meeste andere volksvertegenwoordigers is het vrij ongebruikelijk. Van links tot rechts wordt er echter afkeurend gereageerd.

SP-Kamerlid Peter Kwint vindt niet alleen de uitspraak, maar eigenlijk de hele rechtsgang ongewenst: "Ik heb schoolfoto’s waar ik meer emotionele schade van heb opgelopen doordat ik er wél op sta. Natuurlijk, de school had slimmer moeten zijn. Maar dat schoolbestuur en ouders elkaar nu in de rechtszaal zien, vind ik heel treurig en extreem onwenselijk."  De ChristenUnie deelt die mening, en laat bij monde van Eppo Bruins weten dat ouders en scholen hun geschillen 'op het schoolplein moeten uitspreken'.

D66-onderwijswoordvoerder en voormalig docent Paul van Meenen vindt dat het belang van de kinderen in dergelijke situaties zelden voorop staat, maar houdt er wel een wat curieuze motivatie op na: iedereen heeft het recht om naar de rechter te stappen, maar "Je moet alleen wel nadenken over wanneer je dat recht inzet. Je zou kunnen zeggen dat het een voorbeeld is van een zeer geslaagde integratie, dat deze ouders de weg naar de rechter kunnen vinden."

CDA-Kamerlid Michiel Rog spreekt van 'doorgeslagen consumentengedrag', en hoopt daarnaast op een hoger beroep. Dat doet ook SGP'er Roelof Bisschop, die de uitspraak 'klinkklare onzin' vindt. "Dit vonnis moet tegen het licht worden gehouden. Er lijkt niet goed over nagedacht. Seponeer die handel." Behoorlijk ferme uitspraken voor iemand die het staatsrechtelijk geweten van de Tweede Kamer pleegt te vertegenwoordigen.

PVV-leider Geert Wilders had zijn ongenoegen al eerder geuit via Twitter, maar fractiegenoot Harm Beertema voegt er nog aan toe: "Dit vonnis mag niet blijven staan, anders voorspel ik een hele saaie schooltijd waarin alle extraatjes worden geschrapt. Straks wordt de hoofdrolspeler uit de schoolmusical nog gekwetst."