Weer pauze in formatie, nu vanwege concert U2

De leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn dinsdag in het Johan de Witthuis opnieuw aan het onderhandelen over een nieuwe regering. Maar morgen en overmorgen wordt er niet vergaderd. Nu niet vanwege een papadag, maar omdat Gert-Jan Segers en zijn secondant Carola Schouten in Duitsland zitten voor een concert van U2.

Informateur Gerrit Zalm noemde de gesprekken tot nu toe "productief", maar over de inhoud van de onderhandelingen werd niets prijsgegeven. Zalm zet hierin de routine van zijn beide voorgangers voort, want ook Edith Schippers en Tjeenk Willink lieten geen woord los over de inhoud van de gesprekken. Het blijft voor ons dus nog afwachten, of en welke akkoorden er worden gesloten.

De onderhandelaars praten begin deze week eens niet in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof, maar ze zijn allesbehalve ver weg van het politieke centrum van het land: de twee locaties liggen zo'n 350 meter uit elkaar. Toch lijken ze door de tijdelijke verhuizing bevangen door een soort informaliteit. Zo verscheen premier Mark Rutte maandag en dinsdag in spijkerbroek en gympen en op beide dagen was er om geen enkele nek een stropdas te bekennen.

'Informeel' formeren gaat verder

'Informeel' formeren gaat verder (Foto: ANP)