Rutte noemt Turkse uitspraak 'bizar'

"Een bizarre uitspraak." Zo noemt premier Mark Rutte de term "ondemocratisch gebaar" waarmee de Turkse regering vrijdag op het kabinetsbesluit reageerde om de Turkse vicepremier volgende week te weren.

Rutte zei dit in Hamburg na de werklunch met de leiders van de grootste economieën in de wereld, de G20. Aan tafel zat ook president Recep Erdogan maar ze hebben geen contact met elkaar gezocht. "Het is niet handig om met het herstel van een bilaterale relatie op het hoogste niveau te beginnen. De relatie met Turkije is slecht. Ik ben nog steeds ontzettend kwaad over de gebeurtenissen in maart. Bovendien accepteert Ankara de terugkeer van onze ambassadeur in Ankara niet."

Vicepremier Tugrul Türkes wil volgende week in Apeldoorn aanwezig zijn bij een herdenking van de mislukte staatsgreep in Turkije van een jaar geleden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara ziet in het weigeren van Türkes een ondemocratisch gebaar. Rutte wees erop dat de Turken al eerder "bizarre woorden hebben geuit".

Rutte noemt Turkse uitspraak 'bizar'
Rutte noemt Turkse uitspraak 'bizar' (Foto: ANP)