Ophitsen dier tegen dier wordt strafbaar

Het ophitsen van een dier tegen een ander dier wordt strafbaar. Het is een van de wetswijzigingen die minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) wil invoeren om dierenbeulen beter te kunnen aanpakken.

Niet alleen het ophitsen van bijvoorbeeld een hond tegen een ander dier wordt straks strafbaar gesteld als misdrijf, maar ook het niet genoeg terughouden van een dier dat aanvalt.

Momenteel geldt het als overtreding om een dier op te hitsen tegen een mens. Ook dat wordt in de toekomst een misdrijf, vanwege de ernst ervan. Er komt een maximale straf van een jaar op te staan. Omdat het gaat om een misdrijf, krijgt de politie meer bevoegdheden, zoals het betreden van een woning om dieren in beslag te kunnen nemen.

Verbod
Als het aan Blok ligt, krijgt de rechter ook de mogelijkheid om een verbod om dieren te houden op te leggen van maximaal vijf jaar, of een locatieverbod voor dierenmishandelaars die bijvoorbeeld hebben toegeslagen op een kinderboerderij.

Zo'n houdverbod bestaat nu ook al, maar alleen als een voorwaarde voor iemand die een voorwaardelijke straf heeft gekregen. Bij overtreding moet diegene zijn of haar straf ondergaan, maar vervalt het verbod en is er dus toch het risico dat iemand weer dieren gaat houden. Blok wil dat oplossen door van het houdverbod een zelfstandige maatregel te maken die altijd geldt. Overtreding ervan moet strafbaar worden.

Om te voorkomen dat iemand al voordat hij voor de rechter komt opnieuw in de fout gaat, mag de officier van justitie straks bovendien bepalen dat iemand tot de zitting in de rechtszaal geen dieren mag houden.

Ophitsen dier tegen dier wordt strafbaar
Ophitsen dier tegen dier wordt strafbaar (Foto: ANP)