Gerrit Zalm wordt nieuwe informateur

VVD'er Gerrit Zalm volgt Herman Tjeenk Willink op als informateur. Dat meldden Haagse bronnen maandag. Oud-minister van Financiën Zalm (65) zal de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan begeleiden.

De 75-jarige Tjeenk Willink kreeg eind vorige maand de opdracht de formatie vlot te trekken. Hij nam toen het stokje over van VVD'er Edith Schippers. Zij had tevergeefs geprobeerd een kabinet te vormen van het zogenoemde 'motorblok' (VVD, CDA en D66) met GroenLinks.

Onder leiding van Tjeenk Willink (PvdA) besloten VVD, CDA, D66 en ChristenUnie uiteindelijk om met elkaar te onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet. Volgens Tjeenk Willink hoort bij de nieuwe fase die de formatie nu ingaat een nieuwe informateur.

Eindverslag

Woensdag praat de Tweede Kamer waarschijnlijk over de formatie. Dan zal ook de nieuwe informateur formeel worden aangewezen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie beginnen die dag met de onderhandelingen.

Met het oog op de afronding van zijn opdracht ontving Tjeenk Willink maandag de meeste fractievoorzitters van de partijen die niet gaan onderhandelen. Dinsdag heeft hij nog een gesprek met de leiders van de vier partijen die een regering willen vormen. Daarna stuurt hij zijn eindverslag naar de Tweede Kamer.

Gerrit Zalm wordt nieuwe informateur
Gerrit Zalm wordt nieuwe informateur (Foto: ANP)