VS dringen aan op oplossing Qatar-crisis

De Verenigde Staten hebben de landen die betrokken zijn bij het diplomatieke conflict rond Qatar opgeroepen samen naar een oplossing te zoeken. Minister Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) stelde zondag dat het "productief" zou zijn als de ruziënde partijen om de tafel gaan zitten.

Omliggende landen hebben onlangs de economische en diplomatieke banden met Qatar verbroken. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein beschuldigen het oliestaatje er onder meer van banden te onderhouden met terroristische groeperingen.

De buurlanden willen onder meer dat de regering in Doha minder nauwe diplomatieke betrekkingen onderhoudt met aartsrivaal Iran en nieuwszender Al-Jazeera sluit. Qatar reageerde in eerste instantie negatief op de eisen, waardoor het conflict muurvast lijkt te zitten.

Retoriek
Het geruzie tussen de landen is de VS een doorn in het oog. Washington is een bondgenoot van onder meer Saudi-Arabië, maar heeft ook een grote basis in Qatar. Tillerson zei dat minder heftige retoriek ook zou bijdragen aan het verlagen van de spanning.

"We denken dat onze bondgenoten en partners sterker zijn als ze samenwerken om een doel te bereiken waarover we het allemaal eens zijn: het stoppen van terrorisme en tegengaan van extremisme."

VS dringen aan op oplossing Qatar-crisis
VS dringen aan op oplossing Qatar-crisis (Foto: ANP)