Zonneracewagen Nuon pakt wereldrecord

Studenten van de TU Delft hebben woensdag een nieuw wereldrecord zonneracen gevestigd. Met hun zonneracewagen Nuna legden de Delftse studenten binnen twaalf uur 882 kilometer af. De TU-ploeg daagt nu andere teams uit om die afstand te verbeteren.

De studenten raceten sinds zonsopgang (05.19 uur) op de testbaan van de RDW in Lelystad. Doel was om 750 kilometer af te leggen zonder een druppel brandstof te verbruiken. In de ochtend leek dat moeilijk te worden, want de auto verbruikte meer energie dan gedacht. Toen dat euvel was verholpen, ging het soepeltjes, aldus het Nuon Solar Team.

De race is gelijk de eerste serieuze praktijktest voor het nieuwe team van studenten dat in oktober wereldkampioen hoopt te worden in Australië.

Eindhoven
Ook de studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zitten niet stil. Zij presenteerden woensdagmiddag hun nieuwe door de zon aangedreven gezinsauto van de toekomst. Daarmee verdedigt het Eindhovense team in Australië zijn wereldtitel in de categorie gezinsauto's. De zonneauto Stella Vie heeft ruimte voor vijf personen en heeft een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. De auto is efficiënter dan voorgaande zonnewagens en kan met minder zonnecellen op het dak op een zomerse dag zo'n duizend kilometer afleggen.

De World Solar Challenge in Australië is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's. De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden. De wedstrijd duurt een week.

Zonneracewagen Nuon pakt wereldrecord
Zonneracewagen Nuon pakt wereldrecord (Foto: BuzzT)