Macron bemant zijn kabinet met onbekenden

Emmanuel Macron heeft een groep relatief onbekenden op belangrijke posten in zijn regering opgenomen. De Franse president presenteerde woensdag zijn nieuwe ploeg.

De zakenvrouw Florence Parly (54) komt op het ministerie van Defensie terecht. Zij is op zich geen vreemde in de politiek. Ze was zeventien jaar geleden al eens staatssecretaris van Financiën onder de socialistische premier Jospin.

Op een ander belangrijk departement, dat van Justitie, werd de advocaat Nicole Belloubet (62) benoemd. Zij was tot woensdag lid van de Grondwettelijke Raad in Frankrijk, een rechterlijke instelling die controleert of verkiezingen verlopen volgens de grondwet.

Jacques Mezard (69) wordt minister van Ruimtelijke Ordening. Hij was bewindsman op Landbouw, waar hij wordt opgevolgd door de voormalige socialist Stephane Travert (47). Op Europese Zaken komt Nathalie Loiseau (53).

De grote winnaar van zowel de presidents- als de parlementsverkiezingen kreeg deze week te maken met vier ministers die hun ambt neerlegden. Minister van Justitie François Bayrou, de minister van Europese Zaken Marielle de Sarnez, Sylvie Goulard (Defensie) en Richard Ferrand (Ruimtelijke Ordening) komen niet terug in de regering.

Macron bemant zijn kabinet met onbekenden
Macron bemant zijn kabinet met onbekenden (Foto: ANP)