D66 overstag: CU sluit aan bij motorblok

VVD, CDA en D66 gaan samen met de ChristenUnie praten over de vorming van een nieuw kabinet. Eerder op de dag had Alexander Pechtold nog laten weten 'daar niet aan toe te zijn', maar na lang wikken en wegen (wel drie uur) heeft hij nu toegezegd de onderhandelingen aan te gaan.

"Ik heb zojuist een gesprek gehad met Tjeenk Willink. Hij heeft me bijgepraat over zijn gesprekken met de heren Asscher en Segers. Mij is duidelijk geworden dat wat de PvdA betreft het niet aan de orde is om deel te nemen aan een kabinet", zei Pechtold over zijn onderhoud met informateur Herman Tjeenk Willink. PvdA-leider Lodewijk Asscher gaf dinsdag al aan dat hij niet beschikbaar is, gezien het historische verlies van zijn partij bij de verkiezingen.

Pechtold spreekt woensdagavond met CU-leider Gert-Jan Segers. De twee gaan samen eten. Hierbij schuiven ook D66-Kamerlid Wouter Koolmees en CU-Kamerlid Carola Schouten aan. "Er zijn grote verschillen", aldus Pechtold over samenwerking met de CU. De twee partijen verschillen vooral op het gebied van medisch-ethische kwesties sterk van mening. "Maar ik wil serieus kijken of het mogelijk is."

De verstandshouding tussen Pechtold en Segers liep eerder een deuk op na een verkennend gesprek tussen de twee, waarin Pechtold de deur dichtsloeg voor gesprekken met de CU. Hij noemde een coalitie met de CU toen "ongewenst". De CU was de laatste mogelijke coalitiepartner voor het zogenoemde motorblok van drie partijen, nadat eerder al GroenLinks, de PvdA en de SP waren afgevallen.

VVD, CDA en D66 gaan praten met ChristenUnie
VVD, CDA en D66 gaan praten met ChristenUnie (Foto: ANP)