Jans keert terug bij FC Groningen

Ron Jans keert officieel terug bij FC Groningen. De oud-trainer van de noorderlingen wordt technisch directeur en is dinsdagmiddag gepresenteerd. Jans volgt in Groningen Peter Jeltema op, die zijn taken per 1 september overdraagt. Jans zei dinsdag op een persconferentie nieuwsgierig te zijn naar zijn nieuwe uitdaging.

"Ik ga het doen en ga kijken of het bij me past", aldus de man die aan het eind van vorig seizoen na vier jaar afzwaaide bij PEC Zwolle. "Ik ben blij dat ik 1 juli al kan beginnen, zodat ik nog twee maanden over de schouder van Peter Jeltema kan meekijken. Het is toch een totaal ander vak dan trainer zijn"

Jans is geen onbekende van FC Groningen. Hij werkte er tussen 2002 en 2010 als hoofdtrainer. Daarna was hij de eindverantwoordelijke bij Standard Luik, sc Heerenveen en dus in Zwolle. "Ik ben heel benieuwd en nieuwsgierig naar hoe ik het ga ervaren. En dat bij de club, die mij vijftien jaar geleden de kans gaf om hoofdtrainer te worden in het betaalde voetbal. Ik hoop op een zelfde lange en succesvolle samenwerking als tijdens mijn periode als trainer bij de club", aldus Jans.

Een tijdje terug zag het toekomstbeeld van Jans er nog volstrekt anders uit. Nadat hij in Zwolle zijn vertrek bekend had gemaakt, kondigde hij aan bij de KNVB aan de slag te gaan als docent op de trainerscursus. Vorige maand trok Jans zich alsnog terug, naar verluidt als gevolg van het vertrek van Leon Vlemmings, met wie hij zou gaan samenwerken bij de voetbalbond. Vlemmings werd trainer bij Go Ahead Eagles.

Groningen benaderde Jans al toen het er nog naar uitzag dat hij bij de KNVB zou gaan werken. "Wij hebben hem gepolst met de vraag of hij daarnaast ook iets voor ons wilde betekenen in een adviserende rol bij de club", aldus algemeen directeur Hans Nijland. "Ron zou in dat geval beide functies combineren. Daarvan hebben wij uiteindelijk afgezien omdat het te veel onduidelijkheid zou geven binnen onze organisatie."

Jans terug bij Groningen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Jans terug bij Groningen. (PRO SHOTS/Joep Leenen)