Van Basten wil 30 minuten zuivere speeltijd per helft

Als het aan Marco van Basten ligt gaat de speelduur van voetbalwedstrijden mogelijk flink op de schop. De Nederlander is bij wereldvoetbalbond FIFA in dienst als chief officer of technical development en richt zich daar onder meer op bepaalde regelwijzingen, om voetbal zo een beetje met de tijd mee te laten gaan.

FIFA riep samen met spelregelcommissie IFAB het orgaan Fair Play! in het leven, waar Van Basten mee werkt. Het orgaan bracht een rapport naar buiten met de nodige wijzigingen, waarvan die over de zuivere speeltijd mogelijk de meest ingrijpende is.

Zo is een voorstel om helften in het voetbal niet langer 45 minuten te laten duren, maar 30 minuten, waarbij het om de zuivere speeltijd gaat. In veel teamsporten gaat het al jaren om zuivere speeltijd, waardoor zaken als irritant tijdrekken - in het voetbal tot ware kunst verheven - van veel minder belang zullen zijn.

Zo zou de tijd stilgelegd worden als de scheidsrechter fluit voor een blessurebehandeling. Niet onlogisch, aangezien er dan even niet gespeeld wordt. Ook als een ingooi of een corner genomen moet worden, momenten waarop het hemeltergende tijdrekken vaak uitgebreid toegepast wordt, zou de tijd dan stil staan. Pas als de bal weer in het spel is gaat de klok dan weer lopen.

Het volledige rapport is hier te vinden.