Zuid-Korea wil WK voetbal organiseren met Noord-Korea

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft een opmerkelijk voorstel gedaan. Hij zou graag zien dat Zuid- en Noord-Korea het WK voetbal van 2030 samen organiseren, eventueel met andere Noordoost-Aziatische landen - China en Japan.

Moon deed zijn voorstel tegenover de baas van wereldvoetbalbond FIFA, Gianni Infantino, die op bezoek was in het presidentieel huis in Seoul. "Als de buurlanden hier, waaronder Zuid- en Noord-Korea, gezamenlijk een WK kunnen organiseren, zou dat zeer positieve gevolgen kunnen helpen voor de vredesbetrekkingen in de hele regio", aldus Moon. 

"Ik zou graag zien dat Infantino hier interesse in toont en dat er serieus over nagedacht gaat worden." Infantino leek niet onwelwillend tegenover de plannen van Moon te staan en zei het later deze week te zullen bespreken met de Chinese president Xi Jinping, met wie de voetbalbaas ook een ontmoeting gepland heeft staan. 

Moon liet al eerder blijken niet vijandig tegenover toenadering met het noorden te staan. Het wordt hem overigens niet makkelijk gemaakt, aangezien de Grote Buurman met enige regelmaat raketten blijft testen, wat voor alsmaar meer internationale spanningen zorgt.