'Gewichtheffen dreigt van Spelen geschrapt te worden'

De president van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, heeft de internationale gewichthefbond IWF een forse waarschuwing gegeven. De sport dreigt vanwege de vele dopingperikelen van de Olympische Spelen getrapt te worden.

"De IWF heeft tot december 2017 om een rapport in te dienen bij het IOC, waarin tot onze tevredenheid te lezen valt hoe ze de massale dopingproblemen in het gewichtheffen aan willen pakken", aldus Bach. 

Volgens de Duitser is het rapport een voorwaarde om gewichtheffen ook in 2024 op het olympisch programma te hebben. In de sport worden veel deelnemers betrapt op doping en de ene na de andere medaille wordt geschrapt.

Daarbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat de IWF veel meer tegen doping lijkt te doen dan veel andere sporten, door de straffen bijvoorbeeld steeds zwaarder te maken of daar in elk geval voor te strijden. Ook worden hele landen geschorst bij een aantal positieve testen, iets wat in nagenoeg alle sporten, behalve het zwemmen, ondenkbaar is - uitzonderlijke situaties zoals rond de Russische atletiek daargelaten.