10.000 reacties op foto's kindermisbruik

Europol heeft al 10.000 reacties gehad nadat de internationale politieorganisatie anderhalve week geleden delen uit foto's van kindermisbruik online had gezet. Door deze foto's - waarop niet de kinderen maar wel objecten op de achtergrond te zien zijn - hoopt Europol dat mensen die objecten herkennen en kunnen helpen met de identificatie van de slachtoffers. De organisatie spreekt maandag van "een groot succes".

Hoewel er nog geen arrestaties zijn verricht, is Europol ervan overtuigd dat de informatie die tot nu toe is binnengekomen ervoor kan zorgen dat er kinderen gered worden van het misbruik. De 10.000 tips komen uit de hele Europese Unie. Cijfers vanuit Nederland zijn er niet.

Kleine tips kunnen soms helpen om een zaak op te lossen, aldus Europol. Een Nijntje-knuffel op de achtergrond van een foto leidde de Amerikaanse politie in de zaak van Robert M. in 2010 bijvoorbeeld naar Nederland. De foto werd gedeeld door Interpol en de knuffel werd door agenten herkend als Nederlands, waarna het balletje ging rollen.

Op de website van Europol zijn twintig foto's gepubliceerd, afkomstig uit verschillende Europese onderzoeken.

10.000 reacties op foto's kindermisbruik
10.000 reacties op foto's kindermisbruik (Foto: ANP)