Fransen kiezen parlement na president

Bijna een maand nadat Emmanuel Macron als president van Frankrijk is aangetreden, kiezen de Fransen in twee rondes een nieuw parlement. Zondag is de eerste ronde. In elk district waar dan niemand meer dan helft van de stemmen behaalt, volgt 18 juni nog een ronde. Elke kandidaat die zondag minstens 12,5 procent van de stemmen behaalt, mag 18 juni weer meedoen en dan wint de kandidaat met de meeste stemmen.

Macron wil het land economisch uit het slop trekken. Hij wil daarvoor van tal van in zijn ogen verouderde verhoudingen tussen sociale partners af. Om doelmatig economisch beleid te voeren, heeft hij wel een meerderheid in de Franse Tweede Kamer van 577 zetels nodig. En Macrons in 2016 opgerichte beweging La République en Marche (LRM) heeft nog geen enkele zetel.

Volgens opiniepeilers verandert dat zondag en een week later. LRM zou op een ruime meerderheid afstevenen, volgens opiniepeilers. Dat komt mede omdat Macron in de eerste weken van zijn presidentschap al een goede indruk op veel kiezers heeft gemaakt.

De grootste verliezer wordt naar verwachting de Parti Socialiste die circa twintig van de ruim 270 zetels zou overhouden. Het Front National van Marine Le Pen kan volgens de peilingen rekenen op hooguit vijftien zetels, de partij heeft er nu twee. Tweede partij wordt naar verwachting de centrumrechtse Les Républicains met meer dan honderd zetels.

Fransen kiezen parlement na president
Fransen kiezen parlement na president (Foto: ANP)