Imam: 'Vrouwenbesnijdenis voorkomt nymfomanie'

De hoofdimam van één van de grootste moskees in de Amerikaanse staat Virginia is van mening dat genitale mutilatie van vrouwen 'eerzaam' is en 'helpt hyperseksualiteit te voorkomen.' Hij deed die uitspraken afgelopen zaterdag.

Op maandag werden de uitspraken direct door het bestuur van de Dar al-Hijra-moskee in Falls Church veroordeeld. De imam in kwestie, Shaker Elsayed geheten, werd daarbij uit zijn functies ontheven en met betaald verlof weggestuurd.

Het zinkende schip wordt verlaten
Een andere imam, Johari Abdul-Malik, PR-man bij dezelfde moskee, stapte vrijdag op om zich te distantiëren van het voorval en zegt dat het slechts 'een van de vele verwerpelijke uitspraken' is die in de afgelopen jaren uit de mond van Elsayed konden worden opgetekend.

Hij stelt dat de moskee en haar bestuur een kant opgaan waar hij zich niet langer in kan vinden.

'Sorry, not sorry'
In zijn lezing stelde de van origine Egyptische Elsayed dat vrouwenbesnijdenis 'een slechte reputatie' heeft vanwege niet goed opgeleide dokters die er een potje van maken. Het is de bedoeling, zegt hij, dat alleen een klein deel van de vagina wordt weggesneden, zodat vrouwen geen nymfomanen worden.

De imam erkende later deze week dat hij zich wellicht beter had kunnen onthouden van het spuien van zijn mening over vrouwenbesnijdenis. "Hierbij neem ik mijn woorden terug", schrijft hij. Ook biedt hij excuses aan mochten er mensen beledigd zijn.

Moordaanslag verdedigende imam in een Al-Qaeda-moskee
Hoofdimam Elsayed is al vaker in het nieuws geweest om controversiële zaken. Zo sprak hij ooit zijn steun uit voor Ahmed Omar Abu Ali, die veroordeeld is voor het voorbereiden van een moordaanslag op de toenmalige president George W. Bush. Elsayed fungeerde tijdens het proces als onofficiële woordvoerder van Abu Ali en zijn familie.

Dezelfde moskee heeft ook al een niet erg fris verleden. Toenmalig hoofdimam Anwar Al-Awlaki vertrok na 9/11 naar het Midden-Oosten, waar hij een van de leiders van Al-Qaeda werd. Uiteindelijk kwam hij door een drone-aanval om het leven.