Zeeuwse snackbar zit grote hamburgerketen dwars

Het verhaal begint in 1988 als de Zeeuw Raymond Warrens een snackbar opent in Goes die hij naar dochter Wendy vernoemt. Op het moment dat hij in 1995 de merknaam vast liet leggen voor de gehele Benelux wist hij niet dat hij daarmee nu al 17 jaar lang de Amerikaanse hamburgerketen Wendy’s de voet dwars zou zetten.

De burgerketen, die ruim 6.500 restaurants in dertig landen bezit, wilde in het jaar 2000 ook hier intrede doen, maar krijgt te horen van de rechtbank in Maastricht dat snackbar Wendy’s de oudste rechten op de merknaam heeft.

Als in 2013 de burgerketen bij het Europese hof aanklopt om de merkrechten te laten vervallen, krijgen ze wederom nul op rekest. Medewerker Albert van der Hoek: “Ze hadden zeker niet verwacht dat zo’n Zeeuwse boerenlul ze al twintig jaar dwarszit."

De hamburgerketen heeft in mei laten weten de laatste uitspraak aan te willen vechten. Volgens de Amerikanen 'kan het niet zo zijn dat het minimale gebruik door één klein snackbarretje als normaal gebruik van het merk in de Benelux beschouwd kan worden'. Warrens laat via advocaat Thera Adam weten binnenkort een tweede vestiging opent in Zierikzee: “Dan kunnen de Amerikanen hem ook niet meer aanvallen op het feit dat Wendy’s geen keten is.”