Robots werken samen aan lopende band in Ede

In Ede werken sinds donderdag drie co-robots aan de lopende band die met elkaar kunnen samenwerken, maar ook met mensen. Gezamenlijk monteren ze in hoog tempo hollewanddozen voor de installatiebranche.

Voorzitter Doekle Terpstra van ondernemersorganisatie Uneto-VNI en burgemeester Cees van der Knaap van Ede zetten de drie samenwerkende robots in werking. De drie YuMi-robots zijn ontworpen om met kleine onderdelen te werken aan de nieuwe productielijn van ABB, een bedrijf dat onder meer kunststof installatiedozen maakt voor de elektrotechnische markt.

Dankzij het veilige ontwerp vormen de innovatieve twee-armige robots geen gevaar voor de medewerkers.

Terpstra: "Digitalisering en robotisering krijgen een grote impact op de technische branches. Niet alleen in de productie van apparatuur, maar ook bij de assemblage. We zullen steeds vader zien dat gebouwdelen kant-en-klaar op de bouwplaats worden aangeleverd, wat de productiviteit en kwaliteit verbetert." Terpstra verwacht dat de robotisering tot verdere groei van de productie in eigen land kan leiden. "Door het toenemend gebruik van robots verschuift de focus van werknemers van saaie, repetitieve werkzaamheden naar meer voldoening gevende, beter beloonde en hoger geschoolde posities."

Robots werken samen aan lopende band in Ede
Robots werken samen aan lopende band in Ede (Foto: BuzzT)