Even voorstellen; Marcel Keizer, topkandidaat bij Ajax

Hij geldt op dit moment als de topkandidaat om Peter Bosz op te volgen bij Ajax; we hebben het hier namelijk over Marcel Keizer. Binnen Ajax is hij razend populair, maar voor het grote publiek is het geen grote naam. FOK!sport stelt hem aan jullie voor.

Marcel Keizer - neefje van Ajax-icoon en inmiddels overleden Piet Keizer - zag het levenslicht op 15 januari 1969 in Badhoevedorp. Al snel kwam de centrale verdediger in aanraking met Ajax, aangezien hij in de jeugdopleiding van de Amsterdamse ploeg belandde. Op 10 april 1988 maakte Keizer zijn debuut in het eerste elftal van Ajax. De Amsterdammers wonnen deze wedstrijd met 3-1 van Willem II door doelpunten van Frank Verlaat, Aron Winter en Rob Witschge. Keizer verving in de zeventigste minuut Danny Blind. Andere gerenommeerde namen uit dit team waren onder meer John Bosman, Jan Wouters, John van 't Schip en Dennis Bergkamp.

Keizer speelde in totaal slechts vier duels voor het eerste elftal van Ajax. In 1989 verkaste Keizer naar Leeuwarden, waar hij negen seizoenen uitkwam voor Cambuur. Voor de Friese ploeg kwam hij maar liefst 282 wedstrijden in actie, waarin de verdediger 34 keer het doel wist te vinden. Na zijn dienstverband bij Cambuur kwam Keizer in zijn actieve spelersloopbaan nog uit voor De Graafschap en FC Emmen. Voor De Graafschap speelde hij negen duels, terwijl hij 34 wedstrijden binnen de lijnen stond namens FC Emmen. In 2002 zette Keizer een punt achter zijn loopbaan als profvoetballer.

 Marcel Keizer als speler in actie voor FC Emmen tegen RBC Roosendaal in 2002 (Pro Shots/Toin Damen)
Marcel Keizer als speler in actie voor FC Emmen tegen RBC Roosendaal in 2002 (Pro Shots/Toin Damen)

Drie jaar later begon Keizer aan zijn trainerscarrière bij UVS in Leiden. Bij deze ploeg stond hij twee jaar aan het roer, alvorens de oefenmeester de overstap maakte naar SV Argon. Na een tussenstop bij VVSB belandde de trainer bij Eerste-Divisonist Telstar. In de twee seizoenen bij de ploeg uit Velsen eindigde Keizer op een anonieme veertiende en vijftiende plek. In 2014 verruilde hij Telstar voor Cambuur, de ploeg waar Keizer jarenlang als speler actief was. Hij werd er geen trainer, maar ging bij de Friese ploeg aan de slag als technisch directeur. Na één seizoen wisselde hij opnieuw van functie en ging Keizer toch weer als trainer aan de slag, ditmaal bij FC Emmen. "De stap naar het kantoor was geen verkeerde beslissing, maar ik miste het veld gewoon. Ook als het regende", aldus Keizer na zijn overstap naar Emmen.

Emmen kon echter maar een half seizoen genieten van Keizer, want in februari werd hij opnieuw benaderd door Cambuur. Ditmaal boden ze hem de functie als hoofdtrainer. Keizer ging in op het aanbod en volgde Henk de Jong op, die kort daarvoor was ontslagen. De Friese ploeg kwam op dit moment uit in de Eredivisie en streed destijds tegen degradatie. "Ik was er van overtuigd dat we in mei met FC Emmen konden gaan strijden om promotie in de play-offs. Maar als er dan een eredivisieclub zich meldt, ga je toch nadenken. Ik zie dit als een mooie kans voor mijzelf. Die moet ik grijpen. FC Emmen laat ik met een tevreden gevoel achter", aldus de oefenmeester.

Keizer als technisch directeur van SC Cambuur, met speler Sinan Bytyqi (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Keizer als technisch directeur van SC Cambuur, met speler Sinan Bytyqi (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Het 'Keizer-effect' bleef echter uit en Cambuur eindigde het seizoen 2015/16 als laatste en degradeerde zodoende naar de Jupiler League. Keizer werd niet veel later benaderd door Ajax om trainer te worden van Jong Ajax. Ondanks een tweejarig contract bij Cambuur, besloot Keizer de overstap te maken naar de club waar hij begon als speler. "Het was een moeilijke keuze tussen twee heel mooie opties. Aan de andere kant ook weer niet, want dit is de club waar ik begonnen ben", aldus de trainer op de website van de Amsterdammers.

"Het werken bij een topclub, met topjeugdspelers, is een geweldige uitdaging", vervolgt Keizer. "Je moet als trainer flexibel zijn. Je krijgt teleurgestelde spelers die wedstrijdritme op doen, maar ook met jonge spelers die van onderaf komen. Dat zijn allemaal mooie werkingen in een team. Daar goed voetbal mee spelen en winnen, maakt het heel interessant. Maar in eerste instantie moeten er talenten doorstromen naar Ajax 1."

Keizer in zijn, vooralsnog, huidige rol als coach van Jong Ajax, net nadat MVV op voorsprong is gekomen (Pro Shots/Henk Korzelius)
Keizer in zijn, vooralsnog, huidige rol als coach van Jong Ajax, net nadat MVV op voorsprong is gekomen (Pro Shots/Henk Korzelius)

Ajax-directeur Edwin van der Sar lichtte de komst van Keizer toe: "Wij denken dat Marcel Keizer de juiste man is om Jong Ajax te gaan leiden. Naast het feit dat hij in onze jeugdopleiding heeft gespeeld en betaald voetballer is geweest, is hij relatief jong maar voor zijn leeftijd wel een zeer ervaren trainer. Het is voor ons van belang dat de overgang van spelers in de bovenbouw naar Jong Ajax en daarna naar de A-selectie, op een goede manier verloopt. In dat proces gaat Marcel een belangrijke rol spelen."

Van der Sar kreeg zijn gelijk, want in zijn debuutjaar presteerde Keizer uitstekend bij Jong Ajax. Onder zijn leiding eindigde de ploeg op een zeer knappe tweede plaats in de Jupiler League, slechts vier punten achter kampioen VVV Venlo. De grootste overwinning van Jong Ajax was tegen FC Oss, het werd maar liefst 7-0. Gedurende het seizoen is Keizer telkens afhankelijk welke spelers Peter Bosz nodig had voor zijn eerste selectie. Gezien de voortdurende wisselingen in het spelersbestand wat beschikbaar was voor Jong Ajax, zijn de resultaten van Keizer in de Jupiler League zeer knap te noemen. Hij liet de ploeg vorig seizoen aanvallend, oogstrelend voetbal zien en zag spelers waarmee hij het seizoen begon de stap maken naar het 'grote' Ajax. Zo maakten spelers als Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Pelle Clement en Justin Kluivert al vrij snel hun opwachting in de eerste selectie.

Na het vertrek van Bosz geldt Keizer als topkandidaat voor de vacante positie van hoofdtrainer bij het eerste van Ajax. Niet alleen vanwege zijn Ajax-DNA en dat hij een goede vriend is van assistent-trainer Dennis Bergkamp, maar vooral vanwege zijn spelopvatting en coaching van de Ajax-talenten. Onder meer oud-speler Ronald de Boer beaamt dit: "Hij heeft Jong Ajax fantastisch laten voetballen. Ik weet dat ze heel erg gecharmeerd zijn van hem. Als je vertrouwen in hem hebt, moet je het doen. Ik zou het aandurven."