'Feyenoord weer populairder dan Ajax'

Jarenlang was Ajax veruit de populairste voetbalclub in Nederland. In de laatste jaren is dat echter veranderd en de nieuwe nummer één heet tegenwoordig Feyenoord, zo blijkt ook dit jaar uit een onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy, waar enkele duizenden Nederlanders aan meededen. Dat werd overigens uitgevoerd vóór Feyenoord de eerste landstitel in bijna twintig jaar pakte.

Rotterdam scoort in de populariteitsonderzoeken in het algemeen steeds wat hoger - hoewel Amsterdam daar nog op één staat - en dat geldt ook voor de voornaamste voetbalclub van de stad. Merkadviseur Hendrik Beerda ziet overeenkomsten tussen de imago's van Rotterdam en Amsterdam en de clubs die bij die stad horen. "Het imago van Feyenoord en Ajax lijkt veel op dat van hun stad", zegt hij.

"Amsterdam ziet men als een tikkeltje arrogant, maar wel met internationale allure", zegt Beerda niet geheel onterecht, aangezien Ajax tot ver over de landsgrenzen bijna synoniem lijkt te staan voor 'Nederlands voetbal'. "Feyenoord en Rotterdam worden juist ervaren als stoer en degelijk", omschrijft hij de helemaalniksinamsterdamroepers. 

Een volledige ranglijst werd dit jaar niet gepubliceerd, maar in voorgaande jaren was PSV steevast de nummer drie, net als dit jaar in de Eredivisie. AZ, FC Twente en FC Groningen scoren doorgaans ook prima. 

Helemaal niets in Amsterdam, zelfs een populariteitsprijs zit er niet meer in! (Bron: YouTube)