Europarlement mag eigen debatten gaan censureren

Na een wijziging van het reglement van orde in het Europees Parlement vermoeden in Brussel werkzame journalisten dat het EU-parlement censuur toepast. Sinds dit jaar kan de voorzitter besluiten de livestream van een plenair debat te onderbreken, als een parlementariër lasterlijke, racistische of xenofobe uitspraken doet. "Dat is een ingreep in de persvrijheid", zegt Tom Weingärtner van de internationale persvereniging API.

Door de wijziging van het reglement kan de voorzitter van het parlement ook besluiten om video-opnames van een debat te laten wissen, zodat die fragmenten niet in het archief belanden.

De livestream is een belangrijk instrument voor journalisten, vooral voor verslaggevers die uit kostenoverwegingen in Brussel blijven en niet naar Straatsburg afreizen om de debatten in de zaal te volgen. "Als we niet weten of iets echt betrouwbaar is, of het archief compleet is, dan hebben we een probleem", zei Weingärtner dinsdag tegen het Duitse persbureau DPA. "De beslissing om al dan niet over extremistische uitspraken te berichten moet worden overgelaten aan journalisten en is geen taak van de voorzitter van het parlement", vindt Weingärtner.

De Britse Europarlementariër Richard Corbett legt uit dat het het Europees Parlement geen podium wil bieden voor georganiseerde acties van extremisten. "Stel dat Kamerleden voor de camera verschijnen met een spandoek waarop staat dat alle moslims moeten worden uitgezet? Zo'n discussie wordt vervolgens niet in in het parlement gevoerd, maar online via videoplayers. We zouden extremisten de mogelijkheid geven hun boodschap breed te verspreiden", zegt Corbett. ''Hebben we daarmee nu onze voorzitter de macht gegeven om te censureren? Theoretisch ja. Maar de praktijk is weerbarstiger. Iedereen is zich bewust van macht. Elke voorzitter zal hier heel voorzichtig mee omgaan."

Europarlement kan knippen in livestream debat
Europarlement kan knippen in livestream debat (Foto: BuzzT)