Mogelijk grootste ijsberg ooit staat op punt om af te breken

De laatste maanden lijkt het afbreken van een gigantische ijsplaat van het Antarctische Larsen C in een stroomversnelling te komen. Mocht de ijsplaat de komende tijd afkalven dan komt er een ijsberg van 5000 km2 vrij. Mogelijk de grootste ijsberg ooit.


Al jaren wordt er zorgwekkend gekeken naar klimaatverandering waarbij ook de Zuidpool onderdeel is van grootschalig onderzoek. Jaren terug is ontdekt dat er een grote scheur zit in de Larsen C ijsplaat op Antarctica. De plaat Larsen C bevindt zich in het westen van Antarctica en is ruim 350 meter dik. De scheur groeide tot aan 2010 in een gestaag tempo door maar sindsdien wordt de scheur steeds sneller groter en breder. Een scheur van ruim 200 kilometer vrijwel parralel aan de kustlijn trok van oost naar west.  Sinds 2015 ging het echter nog sneller en bovendien trok de scheur ineens noordwaarts richting kust. 

Nu slaan de wetenschappers groot alarm. Alleen al in de laatste week is de scheur ruim 17 kilometer gegroeid en is ze nog maar 13 kilometer verwijderd van de zee. De kans is zeer groot dat in de komende dagen de scheur de oceaan bereikt en een gigantische ijsberg dan de oceaan op kan gaan drijven. Eentje die mogelijk groter is dan dat we ooit hebben gezien.  10% van de gehele Larsen C ijsplaat zal dan in de oceaan denderen. Wetenschappers twijfelen wat dit gaat betekenen voor de scheepvaart, het milieu of de zeespiegelstijging. Het hele smeltproces van zo'n gigantische berg ijs zal jaren gaan duren.

Wetenschappers zijn bang dat de gehele Larsen C ijsplaat zal bezwijken door het verdwijnen van dit grote stuk. De hele stabiliteit van de ijsplaat komt dan in gevaar. Dit zag men al eerder bij het afbreken van Larsen A in 1995 en Larsen B in 2002.  Nadat in 2002 een enorm stuk ijs van Larsen B afbrak was het door destabilisatie binnen een maand gedaan met de gehele ijsplaat van Larsen B. Indien de gehele Larsen C plaat, net als zijn broertjes A en B, uiteen gaat vallen zal het ongetwijfeld gevolgen gaan krijgen en mogelijk zal de zeespiegel wereldwijd met enkele millimeters gaan stijgen. Dit lijkt niet veel maar klimatologisch gezien is dit enorm. Wetenschappers wijzen erop dat Antarctica op veel plaatsen ernstige gevolgen ondergaat als gevolg van de wereldwijde klimaatveranderingen. 

Afbreken Larsen C ijsplaat
Afbreken Larsen C ijsplaat