Bus met Nederlandse scholieren rijdt achterop vrachtwagen.

In Frankrijk is op donderdagnacht rond 05.45 uur op de A16 tussen Duinkerken en Calais een bus met Nederlandse scholieren uit Geldrop op een vrachtwagen gebotst. De buschauffeur is zwaargewond, melden Franse media. Hij is met een helikopter naar het ziekenhuis in Lille gebracht. De Poolse vrachtwagenchauffeur zou in slaap gevallen zijn.

Er zaten 45 scholieren in de bus, die op weg was via Calais naar Londen. Zestien van hen zouden gewond zijn geraakt en dat zou ook gelden voor vijf volwassen begeleiders. De leerlingen, die op het Stabrecht College zitten, waren onderweg voor een dagtrip naar Londen. 

Een vader van een van de scholieren sprak met NPO Radio 1: "Ze waren om 1.00 uur met de bus uit Geldrop vertrokken voor een dagtrip naar Londen. Ze zouden bij Calais op de trein gaan naar Londen. Even voor half 5 werden we gebeld dat er een ongeluk was gebeurd. Mijn zoon zei dat hij blij was dat hij nog leeft. Hij had last van zijn been en zijn knieën omdat hij bekneld heeft gezeten. Hij zat nog aan de kant van de weg te wachten tot ze zouden worden nagekeken door ambulancepersoneel. We wachten nu af wat er gaat gebeuren. De school zal waarschijnlijk wel een bijeenkomst houden.''

 

Update 11:00 uur
Om 10:30 is er een persconferentie gehouden in het Strabrecht College in Geldrop. De leerlingen zullen in de loop van de dag terug naar Nederland worden gebracht. 

Update 11:30 uur
Bij het ongeluk zijn 11 leerlingen en 5 begleiders gewond geraakt. Zij zijn naar het ziekenhuis in Duinkerken overgebracht. Vijf andere leerlingen laten zich voor de zekerheid nakijken in het ziekenhuis. Vanuit het Stabrecht College zijn drie medewerkers onderweg om de leerlingen bij te staan en te ondersteunen. Ook is er vanuit de busmaatschappij een vervangende bus onderweg. 

De chauffeur van de bus was volgens een woordvoerder van Brancheorganisatie KNV na het ongeluk nog wel aanspreekbaar. Hij zou zelf contact hebben gezocht met de busmaatschappij. 

Update 11:40 uur

Hoewel er volgens rector Leenderd van der Deijl van het Strabrecht College enkele ernstig gewonden zijn gevallen, is er niemand in levensgevaar, zei de rector op de persconferentie. De bus lijkt met hoge snelheid op de vrachtwagen te zijn gebotst. De leerlingen voor in de bus hebben de hierdoor de zwaarste verwondingen opgelopen stelt van der Deijl. Het is niet duidelijk of alle leerlingen hun gordel droegen.

Het Strabrecht College heeft een medisch team naar Frankrijk gestuurd om de scholieren bij te staan. Een aantal ouders is al op eigen gelegenheid afgereisd om hun kinderen op te halen.

Vrachtauto botst op bus Nederlandse scholieren
Vrachtauto botst op bus Nederlandse scholieren (Foto: ANP)