FOK! Wat een weer: Tropisch met kans op onweer

Het is niet overal zomer waar de zon schijnt.

Hallo allemaal!

Er is toch wel het één en ander gebeurd het afgelopen weekend. Met name zaterdag zagen we plotseling een spectaculaire daling van de temperatuur, nadat het eerst bijna overal 30 graden en meer was geweest. Het begon allemaal aan de voorzijde van een vore, daar onstond boven het kanaal een smalle lijn met wat onweer erop. Deze stierf snel uit op weg naar ons land. Dat was dus die vore en die bleef alleen nog herkenbaar als een klein wolkenveld. Een vore is een storing waarop de wind heel snel naar een andere richting draait. Dat zagen we nu ook gebeuren. Alleen ging dit op een bijzonder krachtige wijze. Binnen een half uur zakte de temperatuur van 30 naar 18 graden. Als eerste langs de Zeeuwse kust, maar vrij rap daarna ook ook langs de overige stranden.

Op dat wolkenveld na gebeurde er verder niets. En dat is jammer, bij zulke temperatuursverschillen zou je toch wel enige onweersactiviteit verwachten. Helaas gebeurt dat steeds minder vaak is mijn idee. Een week geleden zagen we namelijk ook al zo'n glazen front passeren. Wat ook tegenzat was dat er niet voldoende vocht aanwezig was in de atmosfeer, we hadden overdag een kurkdroge zuidoostenwind. Bewolking kon daar niet of nauwelijks op ontstaan. Uiteraard was het geklaag over deze deceptie niet van de lucht in weerland. Qua temperatuur werdt het in de avond dan redelijk aangenaam op de meeste plaatsen. Maar de atmosfeer had nog een verrassing in petto...

Achter de vore kwam nog een zwak koufront opzetten. Ook daar zat in eerste instantie geen activiteit op. Ik had nachtdienst en bij het naar buiten kijken zag ik alleen maar heldere lucht. Plotsklaps activeerde dat front heel snel en ontstond er een lijn met actieve onweersbuien. Ik zat even niet op te letten en voordat ik er erg in had zag ik op de bliksemapp talloze inslagen staan. Die lijn ontstond boven Utrecht en trok zo verder over een groot deel van het land. Met uitzondering van het noorden en westen. Mijn humeur daalde naar het dieptepunt, en ik heb wat zitten vloeken. Als echte onweersliefhebber wist ik dat het nu of nooit zo zijn. Het is nooit geworden.  

De buien hielden aan tot het ochtendgloren en brachten hier daar wat broodnodige neerslag. Toch is dat front nog niet ver weg. Sterker nog dit komt weer terug, maar dan als warmtefront en dat is afgelopen nacht gebeurd. De moeder-depressie ligt boven het noorden van de Noordzee en trekt vandaag naar het noordoosten toe weg. Een ander lagedrukgebied ligt boven de Golf van Biskaje en komt vandaag onze richting uit. Hierdoor komen we dus weer in de warme lucht te zitten.

Het is mogelijk dat er de afgelopen nacht bij het binnendringen van de warme lucht hier en daar een regen- of onweersbui is gevallen. Het was een broeierige nacht met minima tussen de 14 en 18 graden. Actueel om 06.45 trekt er inderdaad een stevige onweersbui over de kustprovincies.

En dan vandaag. Het belooft weer een complexe situatie te worden. Het koufront lijkt pas komende nacht te passeren, maar er vooruit zit wéér zo'n vore. In het binnenland wordt het wederom tropisch heet, iets té heet misschien wel, met maxima tot 34 graden aan toe. En dan is het afwachten wat die vore gaat doen, maar vooral de timing is van belang. Komt hij al vroeg in de middag dan zit er opnieuw geen activiteit op en dan krijg je een herhaling van zaterdag. Dan zakt de temperatuur langs de kust vrij snel naar 20 graden. Overigens wordt het op de Wadden sowieso niet veel warmer dan een graad of 23. In eerste instantie wordt het ook op de overige stranden 25 graden of warmer. Dit is dus even om in de gaten te houden.

Natuurlijk heeft dit ook consequenties voor de buienvorming in de loop van de dag. Het meest aannemelijke scenario is dat er vanmiddag een paar heel stevige onweersbuien gaan ontstaan. Dit met name in de hete lucht. Voor de kustprovincies wordt het weer bang afwachten of er daar een bui komt. Mocht de zeewind of de vore er al vroeg bij zijn, dan draait de wind onherroepelijk naar west en dan is er van buien geen sprake. Voorlopig zie ik de zwaarste buien nu vooral in het binnenland vallen. Hagel en windstoten zijn daarbij goed mogelijk. Ook kan er plaatselijk heel wat regenwater naar beneden komen.

Komende nacht trekt dan het front definititief over en valt er hier en daar regen. Dit lijken geen zware buien te zijn, maar gewoon egale regenval. Meer dan een paar millimeter lijkt er niet te gaan vallen dan. Het koelt dan ook af.

Morgen is het dan een stuk beter uit te houden voor de meeste mensen. Er zijn flinke perioden met zon en er valt slechts een enkele bui. De temperaturen liggen dan tussen de 20 en 24 graden. 

Verder zien we een nieuwe rug van hogedruk boven onze omgeving arriveren en geleidelijk aan stroomt er dan toch weer wat warmere lucht ons land binnen. Met name donderdag en vrijdag kan het hier en daar weer 25 graden worden. Het blijft tot en met vrijdag verder wel droog. Pas zaterdag kan er weer wat regen vallen.

Persoonlijk vind ik dit best boeiend wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Je volgt toch wel alle satelliet- en radarbeelden, maar soms zit het tegen en soms zit het mee.

Hopelijk krijgen we allemaal nog een leuke bui vandaag. Drink veel water en probeer zo veel mogelijk in de schaduw te zijn. Een appelflauwte ligt bij deze hoge temperaturen zo op de loer.

Laten we even verder kijken in Europa, dat is ook wel een keer leuk. We zien dat het al een aantal dagen erg onrustig is in het zuidoosten van Europa. Vooral in Griekenland en Turkije vielen er vele buien, ook op de eilanden. De storing die bij ons de hete lucht gaat verdrijven zien we ook al een tijdje rondzwabberen boven Spanje en Portugal. Met name in het noordwesten van beide landen is erg veel regen gevallen. Ook dichter bij huis vielen regen- en onweersbuien. Boven de Alpen, Ardennen en in Duitsland kwam het gisteren tot stevig onweer. Onweer vonden we ook in het noorden van Europa terug in Scandinavië, want ook daar zit warme lucht. In de overige gebieden van ons continent was het vrijwel overal zonnig onder invloed van 'ons' hogedrukgebied.

Ik ga afsluiten. Ik hoop dat ik niet te lang van stof ben geweest. Maar ik zeg maar zo, de komende dagen zijn weer saai en droog, dan zullen ook de weerberichten weer korter zijn. Maar ik vind als er wat te vertellen valt dan moet je dat ook doen. Ik hoop dat jullie het leuk vinden. 

Fijne dag en tot ziens! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:28
Zon onder: 21:46
Zonkracht: 7/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1568 Vandaag draait het om het weerbericht.
1932 Ik ga vandaag even kijken of jullie wel scherp zijn.
1934 De wiki-weetjes heb ik ergens verstopt, en jullie mogen uitzoeken waar.  :P 
1942 Ik vond het weerbericht even iets belangrijker deze keer.  
1961 En zo kletsen we ook deze rubriek maar even vol.
1987 Een beetje humor moet een keer kunnen toch?
1991 Of was ik te lui voor de wikiweetjes? Wie zal het zeggen.  

CirrusPapabear (Foto: Papabear)
Papabear zag vanuit Alkmaar deze Cirrusbewolking. En een plukje Stratus. (Foto: Papabear)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!