Manchester United winnaar Europa League 16/17

Manchester United heeft zich op woensdag 24 mei om 22:35 gekroond tot winnaar van de Europa League 2016-2017. De Engelsen hebben Ajax met 2-0 verslagen. Naast de miljoenen die Manchester heeft ontvangen, mogen we The Red Devils het volgende seizoen gaan bewonderen in de UEFA Champions League.

Dat het een speciale wedstrijd zou worden, daar waren geen twijfels over. De aanslag in Manchester heeft vanzelfsprekend veel impact gehad op iedereen. De  veel gestelde vraag die binnen het voetbal leefde, ging over hoe de spelers van Manchester United er mee om zouden gaan. Het antwoord hierop leest u in dit artikel.

In de eerste minuten van de wedstrijd kreeg Manchester de bal een aantal keer gevaarlijk mee. Het misgrijpen van de bal door Onana leverde echter in de tweede minuut al het eerste kansje op voor Ajax.

Ajax was nog geen schim van het team die de afgelopen wedstrijden de tegenstanders van het speld speelde. Ajax creëerde nog geen enkele kans en moest toezien hoe de voorzet op de Belg Fellaini net niet op maat was. Van een stormend begin was in elk geval geen sprake. De zenuwen waren de Amsterdammers de baas.

In de vijftiende minuut wist Ajax voor het eerst doelman Romero te testen. Een schot uit een lastige hoek van Traoré zorgde voor het eerste wapenfeit van de Amsterdammers. Twee minuten later kwam Pogba in scoringspositie, het schot werd aangeraakt door de hiel van verdediger Sanchez en liet Onana kansloos: 0-1 voor Manchester United. Het doelpunt werd wel toegekend aan Pogba.

Nog altijd kon Ajax geen vuist maken tegen het sterk spelende Manchester. Er kwam nog een gevaarlijke uitbraak van de zijkant door Valencia die zijn inzet daarna gestopt zag worden door Onana. Weer was Onana belangrijk voor Ajax.

Manchester rook bloed door het slordige balverlies van de Amsterdammers. Het was een fase waarin Ajax moest overleven en snel de grip moest terug vinden.

Een tussenstand waar Mourinho graag van droomt: de voorsprong verdedigen en op de omschakeling het tweede doelpunt proberen te maken. Het verdere verloop van de eerste helft werd daardoor niet groots, typisch de stijl van Mourinho dus.

Aan het begin van de tweede helft kwam er meer strijd in de ploeg van trainer Bosz. Er moest meer risico genomen worden en dat kostte Ajax meteen de kop. Via een hoekschop kwam de bal in tweede instantie stuiterend voor Mkhitaryan die met een fraaie omhaal de 0-2 maakte.

Er is een uur gespeeld, de felheid van Ajax was er nog altijd, maar bleef behoudend spelen om verdere tegendoelpunten te voorkomen. Ajax moest het hebben van die ene bal die goed moest vallen, maar dat gebeurde steeds niet door het compacte verdediging van Manchester.

In minuut 70 zag scheidsrechter Skomina een handsbal buiten het strafschopgebied en Ajax mocht aanleggen voor een vrije trap. Hét moment voor de Amsterdammers om terug in de wedstrijd te komen. Ziyech legde de bal klaar, maar zag zijn inzet in de muur vastlopen. Manchester ruimde op en ontsnapte aan een gevaarlijk Ajax-moment.

In de slotminuten werd Lingard richting Onana gestuurd, maar had teveel tijd nodig. Een nog grotere nederlaag leek Ajax hier bespaard te gaan worden.

De slotminuten tikten weg en Manchester United stevende af op de allereerste Europa League winst ooit in de clubgeschiedenis.

De vier minuten extra tijd zaten erop en een feit was het: Manchester United wint de Europa League met 2-0.