'Trump prees drugsoorlog Duterte'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn Filipijnse ambtsgenoot Rodrigo Duterte vorige maand gecomplimenteerd met zijn "fantastische aanpak van het drugsprobleem". Dat blijkt uit uitgelekte Filipijnse notulen van het telefoongesprek, die in handen zijn van Amerikaanse media.

Trump deed de uitspraak in hetzelfde gesprek waarin hij Duterte uitnodigde voor een bezoek aan Washington. De jongste onthulling is pijnlijk, omdat Duterte internationaal juist onder vuur ligt vanwege zijn harde aanpak van drugscriminelen. Sinds zijn aantreden zijn duizenden verdachten van drugsdelicten gedood.

"Ik wilde je feliciteren omdat ik hoor over de fantastische aanpak van het drugsprobleem", zou Trump hebben gezegd. "Veel landen hebben dat probleem. Wij hebben een probleem. Ik wilde even bellen om te zeggen dat je het goed aanpakt."

Kim Jong-Un
T
rump zou zich tegenover Duterte ook hebben uitgelaten over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die hij een "gek met kernwapens" noemde. De Amerikaan schepte op over het militaire overwicht van zijn land op Noord-Korea. "We hebben een hoop vuurkracht. Meer dan hij. Twintig keer meer. Maar we willen het niet gebruiken."

De Amerikaanse president liet zich ook ontvallen dat hij twee onderzeeboten naar het Koreaanse schiereiland had gestuurd. "We hebben twee onderzeeërs, de beste in de wereld", stelde hij. "We hebben twee nucleaire onderzeeboten. Niet dat we ze überhaupt willen gebruiken."

Een hoge Amerikaanse functionaris zei dat de regering de juistheid van de notulen niet in twijfel trekt. Hij weigerde een nadere toelichting te geven.

'Trump prees drugsoorlog Duterte'
'Trump prees drugsoorlog Duterte' (Foto: ANP)