Rolland pakt zege na vroege vlucht in Giro d'Italia

Pierre Rolland heeft de zeventiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Fransman maakte deel uit van een grote groep, die vroeg in de etappe was ontsnapt. Op zeven kilometer van de streep wist de renner van Cannondale-Drapac te ontsnappen bij zijn medevluchters. Tom Dumoulin blijft leider in het algemeen klassement.

Meteen na de start koos Rolland samen met Matej Mohoric en Pavel Brutt. Op de eerste twee cols van de dag nam Rolland de punten voor de bergtrui.

Op de Passo del Tonale, de tweede beklimming van de dag scheurde het peloton in meerdere stukken. Niet veel later zou er ook een groep van veertig renners wegrijden. De grote groep kreeg de ruimte van het peloton, omdat er geen gevaarlijke renner voorbij het algemeen klassement bij zat. Voorin lieten de drie koplopers zich inlopen door de achtervolgende groep.

Toen het verschil meer dan een kwartier was tussen de kopgroep en peloton was het teken om toch tempo te maken in het peloton. Ze zouden uiteindelijk op iets minder dan acht minuten eindigen van de winnaar.

Voorin werd de kopgroep uitgedund naar 22 renners, waar Martijn Keizer als enige Nederlander aanwezig was. UAE Emirates was het best vertegenwoordigd met vier renners: Polanc, Conti, Costa en Mohoric.

In de laatste tien kilometer waren er veel aanvallen, maar de aanvallen leken geen succes te hebben. Op zeven kilometer was de aanval van Rolland wel de juiste. De Fransman pakte een halve minuut voorsprong op zijn medevluchters en kon zijn voorsprong vast houden tot aan de streep. Rui Costa won de sprint van de achtervolgende groep voor Gorka Izagirre.

In het peloton gebeurde er niks waardoor Dumoulin ook morgen in de roze trui start. Polanc kwam door de vroege vlucht in de top tien van het algemeen klassement.