'D66 gaf CU expres geen kans'

Volgens ChristenUnie-lijsttrekker Segers heeft Alexander Pechtold heel bewust al vooraf een eventuele formatiepoging met de ChristenUnie getorpedeerd. De voorman is daar behoorlijk boos over. Dat meldt het RD, dat een interview met Segers deed.

Maandag zaten de twee partijleiders bijna vier uur lang bij informateur Schippers. Officieel was dat om te proberen nader tot elkaar te komen, zodat een regering VVD-CDA-D66-CU mogelijk werd. Pechtold was echter duidelijk niet van plan om water bij de wijn te doen, zegt Segers.

Pechtold eist gehoorzaamheid
Segers noemt het 'een zeer teleurstellend gesprek.' Het RD citeert hem: "Alleen als ik ter plekke zo ongeveer het D66-verkiezingsprogramma ondertekende, zou de ChristenUnie plaats mogen nemen aan de formatietafel. Maar dat heb ik toch maar niet gedaan."

Volgens Segers kwam Pechtold met een waslijst aan zaken waar hun partijen verschillen en werd Segers gevraagd in hoeverre de CU die onderwerpen los zou kunnen laten: "Ik moest per onderwerp aangeven welke politieke ruimte ik daar zag: uitstellen tot na de komende kabinetsperiode, aan de Kamer overlaten of compromissen sluiten."

D66 neerbuigend; CDA, VVD en CU woedend
Er was kortom geen sprake van gelijkwaardigheid of onderhandelingszin vanuit de visie van D66. De christenen mochten buigen en al hun morele partijstandpunten laten varen ten faveure van D66-stokpaardjes als vrijwillige euthanasie. Gingen ze niet voor Alexander door de knietjes, dan was het al snel klaar.

Segers: "Het was voor mijn gevoel een verkenning waarbij de uitslag voor D66 al bij voorbaat vaststond. (...) Door de werkwijze van Pechtold kreeg een mogelijke samenwerking met de ChristenUnie geen faire kans."

Volgens de politiek verslaggever van RD zijn CDA en VVD 'in alle staten' sinds ze hoorden dat D66 de boel opzettelijk verstierde. Niet alleen CDA- en VVD-Kamerleden zijn furieus. Ook (anoniem blijvende) CU'ers uiten zich woedend: "D66 provoceerde met het vooropgezette doel om ons van de formatietafel weg te houden. Alsof we lijden aan lepra."