Computerliefhebber betaalt ton voor Apple 1

De Duitse hardwareverzamelaar Achim Baqué heeft zaterdag op een veiling in Keulen 'maar' iets meer dan een ton betaald voor een van de eerste computers die Steve Jobs en Steve Wozniak in de jaren 70 op de markt brachten. Van de Apple 1, die bestond uit slechts 200 componenten en destijds 666,66 dollar kostte, bestaan voor zover bekend wereldwijd nog acht functionerende exemplaren. Deze dateerde uit bouwjaar 1976.

"Een koopje, zeer verrassend", jubelde de 48-jarige koper uit Euskirchen in de Kölner Stadt-Anzeiger. Hij vertelde al een vergelijkbaar apparaat uit het begin van het pc-tijdperk in bezit te hebben en had eigenlijk niet gerekend op een betaalbare tweede. Vorig jaar ging een Apple 1 uit dezelfde serie, waarvan er maar een paar honderd zijn gemaakt, voor een half miljoen euro naar een Arabische sjeik.

De oeroude computer werd zaterdag afgehamerd op 90 mille. Inclusief veilingkosten en btw rekende de nieuwe eigenaar voor het historische moederbord, beeldscherm, toetsenbord, cassetterecorder en netvoeding 110.000 euro af. Een behuizing ontbrak toen nog.

Cumputerliefhebber betaalt ton voor Apple 1
Computerliefhebber betaalt ton voor Apple 1 (Foto: BuzzT)