Trump tegen wil en dank op reis

President Donald Trump begint vrijdag aan zijn eerste buitenlandse reis. Volgens Amerikaanse media heeft hij een hekel aan reizen en plechtigheden. En de groeiende problemen in Washington gaan als loodzware bagage mee, analyseren media in de VS.

Trump zou boos zijn dat hij maar liefst negen dagen onderweg is. Onder de 'schuldigen' van het plan een lange reis te maken, is zijn schoonzoon Jared Kushner. Hij voert zijn schoonvader langs belangrijke religieuze centra en België.

Trump arriveert zaterdag 20 mei in Saudi-Arabië, waar de islam vandaan komt. Hij wordt er in Riyad ontvangen door koning Salman. Trump zou de Saudi's voor 90 miljard euro aan wapens verkopen. Zondag spreekt Trump afzonderlijk met de leiders van Arabische staten langs de Perzische Golf, de zes landen van de GCC (Golf Samenwerkingsraad). Daarna volgt een top met tientallen leiders van islamitische landen, waarbij Trump over islam en extremisme spreekt.

Israël
Maandag 22 mei komt Trump in Israël aan. Als zijn vliegtuig rechtstreeks vliegt is het de eerste rechtstreekse vlucht van Saudi-Arabië naar de Joodse staat. Trump legt een krans in het holocaustmuseum Yad Vashem. Later op de dag dineert hij met premier Netanyahu. Dinsdag 23 mei gaat Trump naar Bethlehem op bezoek bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij keert dan terug naar Jeruzalem, onder meer om bij de Klaagmuur te bidden.

Woensdag is Trump in Vaticaanstad bij paus Franciscus. De twee leiders spreken er onder meer over migratie en het klimaat. In Rome wordt Trump dan ontvangen door de Italiaanse president Sergio Mattarella.

Donderdag 25 mei ontvangt de Belgische koning Filip de Amerikaanse president. Trump brengt vervolgens een bezoek aan het hoofdkwartier van de EU in Brussel en luncht met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Trump brengt vervolgens een bezoek aan de NAVO die een top houdt. Sicilië is de laatste stop. Daar woont hij op 26 en 27 mei de topconferentie van de G7 bij.

Trump tegen wil en dank op reis
Trump tegen wil en dank op reis (Foto: ANP)