T. rex kon verschrikkelijk hard bijten

Het zal vermoedelijk geen verrassing zijn, maar uit onderzoek blijkt dat de Tyrannosaurus rex, 's werelds bekendste dinosaurus, verschrikkelijk hard kon bijten. Amerikaanse onderzoekers hebben pogingen gedaan om de bijtkracht van het vleesverscheurende monster te meten en dat lijkt goed gelukt te zijn.

Aangezien de T-Rex een jaartje of 66 miljoen geleden uit is gestorven is het lastig om de bijtkracht van het dier nauwkeurig te bepalen. Gregory Erickson van Florida State University had daar echter een oplossing voor. "Krokodillen zijn nauwe verwanten van dinosaurussen. Vermoedelijk zijn ze ook ons beste model wat betreft het kijken naar zaken als bijtkracht bij de dino's", legt hij uit.

Om tot goede waarden te komen moesten Erickson en zijn collega Paul Gignac, van Oklahoma State University, wel eerst even een krokodil vangen. Uiteindelijk vonden ze een exemplaar van ruim vijf meter, die een lasso omgemeten kreeg, waarna het dier op een soort opgehemelde weegschaal beet. "Het was me het spektakel wel, een soort rodeorijden voor wetenschappers. En op krokodillen in plaats van stieren", lacht Erickson tegenover NPR.

Met de verzamelde informatie en de kennis over de spieren van krokodillenkaken werd een 3D-model gemaakt dat toegepast kon worden op de T-Rex. "Het komt erop neer dat T-Rex ver boven alle tegenwoordig levende diersoorten op aarde stond, wat bijtkracht betreft", aldus Erickson. Het huidige 'wereldrecord' staat op naam van de grootste krokodillen op aarde, met een bijtkracht van zo'n anderhalf duizend kilogram.

Mensen blijven op een kilo of negentig steken, maar de T-Rex komt daar - niet geheel verrassend - ver bovenuit: Erickson en Gignac berekenden een bijtkracht van ruim 3600 kilogram, ruimschoots voldoende om grote botten te verbrijzelen. Dat was handig voor het roofdier, want zo konden ze bij het voedzame beenmerg komen. De punt van een tand van T-Rex, waar uiteraard de grootste druk op kwam te staan, spant de kroon: dertigduizend kilogram per vierkante centimeter.

Volgens paleo-ecoloog François Therrien van het Royal Tyrrell Museum in Canada is de berekening redelijk nauwkeurig, voor zover dat goed te zeggen valt. "Vorige schattingen waren puur theoretisch. Ze waren niet echt gebaseerd op vergelijkingen met nog levende dieren. Onder meer daarom denk ik dat dit een vrij realistische schatting is." Ook Gignac heeft er het volste vertrouwen in. "We zijn er van overtuigd dat ons model zo realistisch is als je kunt maken, in ogenschouw nemend dat het altijd lastig is om zoiets met fossielen voor elkaar te krijgen." 

Als je overigens een wereldranglijst aller tijden op basis van bijtkracht maakt, zou T-Rex hoog scoren, maar niet bovenaan staan, aldus Gignac. Die eer gaat vermoedelijk naar de grootste krokodilachtigen die ooit op aarde rond hebben gelopen, waarvan wetenschappers denken dat ze een bijtkracht van meer dan achtduizend kilogram konden produceren. Denk daarbij vooral aan de monsterlijke Sarcosuchus imperator, een reusachtig beest dat al gauw ruim over de tien meter lang werd. 

Sarcosuchus imperator, en diens broertje Deinosuchus hatcheri, vergeleken met drie kleinere, nog levende neefjes en een mens (Bron: WikiCommons/Dinoguy2)
Sarcosuchus imperator, en diens broertje Deinosuchus hatcheri, vergeleken met drie kleinere, nog levende neefjes en een mens (Bron: WikiCommons/Dinoguy2)