Activist vervolgd om weigeren wachtwoorden

Een Britse mensenrechtenactivist is aangeklaagd omdat hij bij een controle op vliegveld Heathrow had geweigerd de wachtwoorden voor zijn telefoon en computer te geven. Muhammad Abdur Rabbani (36) heeft zich volgens de Londense politie schuldig gemaakt aan "obstructie".

Rabbani kreeg woensdag op een politiebureau in Londen te horen dat hij op 20 juni voor de rechter moet verschijnen. Hij zou vorig jaar Britse antiterreurwetgeving hebben overtreden door te weigeren zijn wachtwoorden te onthullen nadat hij was aangekomen in Groot-Brittannië. Daarop bracht hij een nacht in de cel door.

De Britse activist zei onlangs tegen The Guardian dat hij de autoriteiten niet kon laten rondsnuffelen in zijn laptop. Op de computer stond vertrouwelijke informatie die hij niet zonder toestemming van een bron kon vrijgeven. Het zou gaan om documentatie die verband houdt met een rechtszaak over vermeende martelpraktijken waar Amerikaanse inlichtingendiensten bij betrokken zouden zijn.

Activisten reageerden boos op het voorval. "Algemene bevoegdheden voor terrorismebestrijding gebruiken om mensen te dwingen hun wachtwoorden over te dragen is ongepast", zei directeur Jim Killock van de Open Rights Group tegen de krant. "Er zou pas een onderzoek plaats moeten vinden als er daadwerkelijk een verdenking is."

Activist vervolgd om weigeren wachtwoorden
Activist vervolgd om weigeren wachtwoorden (Foto: BuzzT)