Kuijt beëindigt voetbalcarrière

Met de landstitel op zak zet Dirk Kuijt een punt achter zijn actieve voetbalcarrière, zo heeft de voetballer vandaag laten weten aan de Feyenoord-directie en hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst. De 36-jarige aanvoerder van de kersvers landskampioen blijft wel betrokken bij de club.

Kuijt begon zijn voetballeven bij Quick Boys uit Katwijk, waarna hij in 1998 overstapte naar FC Utrecht, het hoogtepunt van zijn loopbaan in Utrecht was het winnen van de KNVB Beker. Na vijf seizoenen plukte Feyenoord hem weg uit de Domstad. In de drie jaren die hij vervolgens in Rotterdam speelde werd hij elk jaar topscorer van de club, prijzen won hij in zijn eerste periode bij Feyenoord tot zijn grote teleurstelling niet.

In 2006 vertrok de aanvaller voor 18 miljoen euro naar Liverpool waar hij vervolgens zes seizoenen verbleef. Bij de Engelse club groeide hij tot een vaste waarde en werd hij een populaire speler. In 2007 verloor hij met Liverpool de finale van de Champions League en in zijn laatste seizoen won hij de League Cup.

In 2012 stapte de Katwijker over naar het Turkse Fenerbahçe SK waar hij drie jaar zou verblijven. In die tijd won Kuijt de landstitel, de beker en de supercup. In 2015 kondigde de aanvaller aan terug te keren naar Feyenoord.

Kuijt kwam terug naar Rotterdam om prijzen te winnen en dat is gelukt. Vorig seizoen veroverde Feyenoord de beker en afgelopen weekend werd de landstitel veiliggesteld. Na het feestgedruis werd de aanvoerder al veelvuldig naar zijn toekomst gevraagd, daarover is vandaag dus uitsluitsel gekomen.

"We zijn Dirk echt ongelofelijk dankbaar voor wat hij voor Feyenoord heeft betekend de afgelopen twee jaar", zegt Van Geel. "Met zijn instelling, professionaliteit en passie heeft hij enorm veel toegevoegd. In de kleedkamer, op het veld én daarbuiten. We zijn dan ook enorm blij dat we iemand met zijn ervaring en instelling voor de club kunnen behouden. Ik ga Dirk opleiden en kan me zomaar voorstellen dat hij mij op termijn opvolgt."

Naast het clubvoetbal was Kuijt jarenlang een vaste waarde bij het Nederlands elftal. Hij speelde in totaal 104 interlands met als hoogtepunt de WK-finale van 2010.

In totaal speelde Kuijt in zijn leven 916 officiële duels waarin hij 374 keer scoorde.

Kuijt beëindigt voetbalcarrière (Pro Shots / Jasper Ruhe)
Kuijt beëindigt voetbalcarrière (Pro Shots / Jasper Ruhe)