FOK! Wat een weer: Zomers warm, kleine buienkans

Regen in mei, dan is april voorbij.

Héé hallo daar!

Gisteren en vandaag zijn de warmste dagen van het jaar tot nu toe. Vanmiddag worden dan de hoogste temperaturen verwacht. Gisteren kwam het kwik voor het eerst boven de 25 graden in De Bilt, en daar komen vandaag nog een paar graden bij. Ik denk dat de tropische 30 graden er nét niet in zit voor de officiele waarnemingsstations. Een tuinthermometer gaat dat wel lukken. De maxima liggen tussen de 24 en 29 graden. Het warmst in het oosten en zuiden. 

Gisteren was het vooral zonnig in het zuiden. Elders hing er meer bewolking en ik heb zelfs nog een paar spatjes regen gevoeld. In de middag begon het ook elders wat meer op te klaren, maar strakblauw werd het niet. Afgelopen nacht bleven er toch nog wel wolkenvelden over en die trokken wederom over de noordelijke helft. Ook nu viel er lokaal wat lichte regen. Het was een zwoele nacht met minima van 14 tot 17 graden.

Overdag moet de bewolking eerst nog zien te verdwijnen. In het zuiden is het al zonnig en geleidelijk aan komen ook de andere delen van het land aan de beurt. Er rest ons dan overwegend zonnig weer. En het is dus behoorlijk warm. De buienkans is vrijwel te verwaarlozen. 

Pas komende nacht zou er in Zeeland een eerste bui kunnen vallen, en dat is de opmaak naar veel koeler weer op de donderdag. Grootschalig onweer verwacht ik zeker niet. Hooguit een lokale donderslag. Morge zit er een verschil in temperatuur van 10 tot 13 graden. Het wordt gemiddeld gezien een graad of 17 Ook vallen er in een groot deel van het land geregeld buien.

Tot ziens! 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:42
Zon onder: 21:31
Zonkracht: 6/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1642 De stad Montreal wordt gesticht onder de naam Ville Marie. Het is de derde nederzetting in de kolonie Nieuw-Frankrijk.
1846 Adolphe Sax vraagt octrooi aan op de saxofoon
1920 Het eerste verkeersvliegtuig landt op Schiphol.
1990 De WHO schrapt homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten
2014 Gerald Edelman, een Amerikaans bioloog overlijdt.

A320DJMO (Foto: DJMO)
DJMO reed vorige week langs Schiphol. Onweersbuien naderden, maar daar kreeg Schiphol weinig last van. We zien een A320. (foto DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!